Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/69055/nustate-60-proc-isaugusias-slaptazodziu-vagystes/spausdinti/

Nustatė 60 proc. išaugusias slaptažodžių vagystes

Publikuota: 2019-07-25 17:03
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2019 m. pastebimai padaugėjo kenkėjiškų programų, kurios skirtos rinkti vartotojų skaitmeninius duomenis rašoma pranešime spaudai. Pagal „Kaspersky“ duomenis, vartotojų, kurie nukentėjo nuo tokio tipo programų, skaičius išaugo nuo šiek tiek mažiau nei 600 000 per pirmąjį 2018 m. pusmetį iki daugiau kaip 940 000 per tą patį laikotarpį 2019 m.

Slaptažodžius vagiančios kenkėjiškos programos – tai vienas iš pagrindinių kibernetinių nusikaltėlių įrankių. Ši kenkėjiška programinė įranga, naudodama įvairius metodus, pasisavina duomenis tiesiai iš vartotojo interneto naršyklės. Dažnai ši informacija yra jautri ir apima prieigą prie internetinių paskyrų duomenų, taip pat finansinę informaciją, pavyzdžiui, išsaugotus slaptažodžius, automatiškai užpildomus duomenis ir išsaugotus mokėjimo kortelės duomenis.

Be to, kai kurios šios rūšies kenkėjiškos programos sukurtos taip, kad pavogtų naršyklės slapukus, vartotojo failus iš konkrečios kompiuterio vietos (pavyzdžiui, vartotojo darbalaukio), ar įvairių programėlių failus.

Per pastaruosius šešis mėnesius „Kaspersky“ nustatė, kad šios programos veikia itin aktyviai Europoje ir Azijoje. Dažniausiai kenkėjiškos atakos nukreiptos į Rusijos, Indijos, Brazilijos, Vokietijos ir JAV vartotojus.

Viena iš labiausiai paplitusių slaptažodžius vagiančių programų, tai daugiafunkcis „Trojan“ virusas „Azorult“. Jis buvo aptiktas pas daugiau nei 25 proc. visų vartotojų, kurie tiriamuoju laikotarpiu susidūrė su „Trojan-PSW“ tipo kenkėjiškomis programomis.

„Šiuolaikiniai vartotojai aktyviai naudoja internetą ir patiki jam daugelį savo kasdienio gyvenimo veiklų. Taip savo skaitmeniniuose profiliuose jie pateikia vis daugiau duomenų ir asmeninių detalių, o tai itin patrauklu kibernetiniams nusikaltėliams, nes vėliau iš vartotojų jie gali įvairiais būdais pasisavinti pinigų. Tinkamai saugodami savo slaptažodžius ir kredencialus, vartotojai gali laivai naudotis interneto paslaugomis, nesirūpindami dėl savo informacijos saugumo. Taip pat patartina savo įrenginiuose įdiegti saugumo sprendimą, nes niekada negali būti pernelyg atsargus“, – sakė Alexander Eremin, „Kaspersky“ saugumo ekspertas.

„Kaspersky“ vartotojams rekomenduoja laikytis šių patarimų, norint užtikrinti, kad jų slaptažodžiai ir kiti kredencialai išliktų saugūs:

  • Niekada nesidalinkite slaptažodžiais ar asmenine informacija su draugais ir šeima, nes jie netyčia gali atskleisti šią informaciją kibernetiniams nusikaltėliams. Taip pat neskelbkite šios informacijos forumuose ar socialiniuose tinkluose.
  • Visada įdiekite naujinius ir produktų pataisas, kad būtų užtikrinta apsauga nuo naujausių kenkėjiškų programų ir kitų kibernetinių grėsmių.
  • Pradėkite naudoti patikimą saugumo sprendimą, kuris skirtas apsaugoti jūsų slaptažodžius ir asmeninę informaciją, įskaitant pasus, vairuotojo pažymėjimus ir banko korteles.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!