Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/68982/faceapp-apsimetantys-kompiuteriniai-virusai-plinta-per-youtube-ir-internetines-reklamas/spausdinti/

„FaceApp“ apsimetantys kompiuteriniai virusai plinta per „YouTube“ ir internetines reklamas

Publikuota: 2019-07-19 17:31
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Programėlė „FaceApp“ ne tik sulaukė įžymybių ir socialinių tinklų naudotojų susidomėjimo, bet ir traukia lengvo uždarbio ieškančius sukčius. Saugumo sprendimų kūrėjos ESET tyrėjai nustatė, kad sukčiai naudojasi „FaceApp“ populiarumu ir platina fiktyvią jos „Pro“ versiją kenksmingose svetainėse, vienai kampanijai netgi pasitelktas „YouTube“ vaizdo įrašas, kuris sulaukė virš 150 tūkstančių peržiūrų.

„FaceApp“ apsimetantys kompiuteriniai virusai plinta per „YouTube“ ir internetines reklamas

Legali, nors ir prieštaringų vertinimų dėl saugumo sulaukusi programėlė „FaceApp“ siūlo modifikuoti savo nuotraukas su įvairias filtrais, ji skirta „Android“ ir „iOS“ naudotojams. Nemokama programėlė iš tikrųjų turi kai kurias mokamas funkcijas, žymimas kaip „PRO“ – būtent tuo naudojasi kibernetiniai sukčiai.

Viename iš sukčiavimo atvejų, programišiai prisidengę netikromis svetainėmis siūlo įsigyti programėlės „FaceApp“ „premium“ versiją. Iš tikrųjų patiklūs vartotojai yra nukreipiami pirkti ir prašomi diegti begalę kitų mokamų programėlių, pildyti apklausos anketas, jiems rodomi reklaminiai pranešimai. Tokio sukčiavimo atvejo metu vartotojai gauna prašymus iš įvairių svetainių įgalinti darbastalio iššokančius pranešimus, kurie pradeda siųsti apgaulingus pasiūlymus ir akcijas. „YouTube“ filmukai ir juose įgalintos nuorodos taip pat gali vesti į užkrėstas mobilias programėles, kurių vienintelė funkcija yra skatinti jas atsisiuntusį vartotoją įdiegti dar daugiau apgaulingų programų. Sutrumpintos nuorodos neapdairius vartotojus gali užkrėsti kenkėjiškomis programomis, kadangi tokia nuoroda neatskleidžia svetainės galutinio adreso.

„Vien jau vakar dienos metu, ketvirtadienį, buvo galima rasti daugiau nei 200 tūkstančių skirtingų istorijų apie netikras arba kitomis programomis apsimetančias „FaceApp“ programėles. ESET tyrėjams pavyko rasti „YouTube“ platformoje patalpintą vaizdo įrašą, kuris turėjo 150 tūkstančių peržiūrų ir net 90 tūkstančių kartų paspaustą kenksmingą nuorodą“, – tyrimo išvadomis dalinosi ESET tyrėjas Lukáš Štefanko. „Įprastas verslo puslapis gali tik pasvajoti apie tokį peržiūrų ir nuorodų paspaudimo skaičių, kurį pavyko pasiekti šiems programišiams“, – teigė L. Štefanko.

Norint prisijungti prie bet kurios virusinės mados, kaip nuotraukų modifikavimas su „FaceApp“, ESET saugumo ekspertai pataria vartotojams laikytis pagrindinių saugumo principų. Rekomenduojama programėles siųstis tik iš oficialių jų kūrėjų puslapių ir vengti nežinomų atsisiuntimų puslapių. Vartotojams patariama atsižvelgti į programėlės kūrėjus, kitų vartotojų vertinimus ir atsiliepimus. Apsaugai nuo sukčių atakų geriausia naudoti patikimą, mobiliesiems įrenginiams skirtą saugumo sprendimą, kuris blokuotų kenksmingų programėlių diegimą ir neleistų atidaryti kenksmingų puslapių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!