Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/68827/lietuviskos-imones-vardu-el-pastu-siuntinejamas-naujutelaitis-kokybiskai-apipavidalintas-virusas/spausdinti/

Lietuviškos įmonės vardu el.paštu siuntinėjamas naujutėlaitis, kokybiškai apipavidalintas virusas

Publikuota: 2019-07-08 18:17
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jeigu šiandien ar artimiausiomis dienomis gausite laišką iš įmonės „Emeko“ su siūlymu užsisakyti iš jūsų įmonės ir su pažadu pusę sutartos sumos pervesti iškart po sutarties sudarymo, o kitą pusę po sutarties sąlygų įgyvendinimo, būkite budrūs: veikiausiai tai yra nedaug su tikrąja „Emeko“ susiję sukčiai, kurie bando platinti naujutėlaitį virusą.

M. Pareščiaus nuotr./.zip formato archyve – paleidžiamoji .exe formato rinkmena
M. Pareščiaus nuotr./.zip formato archyve – paleidžiamoji .exe formato rinkmena

Laiškas surašytas itin rišlia, tvarkinga ir taisyklinga lietuvių kalba, tačiau laiške pateikiami įmonės duomenys (įmonės kodas, atsiskaitomosios sąskaitos numeris, telefono numeriai) šiek tiek skiriasi nuo tikrųjų duomenų, esančių oficialioje „Emeko“ svetainėje.

Taip pat su laišku persiunčiama .zip formato paskyra, kurioje yra suglaudinta paleidžiamoji .exe formato rinkmena. Kibernetinio saugumo bendrovė „Eset“ šią paleidžiamąją rinkmeną identifikuoja kaip trojano tipo virusą „Injector.Autoit.ECS“, tačiau, kadangi pirmasis šio viruso aptikimas fiksuotas tik liepos 8 dieną, išsamesnio jo aprašymo dar nėra.

„Emeko“ atstovai savo išplatintame komentare tikina, jog tai tikrai yra ne šios įmonės darbuotojų piktadarystė. „Šiandien ryte mums tapo žinoma, kad klastojant EMEKO elektroninio pašto adresą, apsimetant mūsų darbuotojais, laiške naudojant mūsų bendrovės logotipą ir kontaktinę informaciją, platinamas kenksmingas programinis kodas (virusas).

Informuojame, kad gavę pirmus pranešimus apie platinamus laiškus, mūsų IT tarnybos specialistai atliko patikrinimą ir informavo, kad šie laiškai siuntinėjami iš užsienio, jų šaltinis nėra mūsų bendrovės tinklas ar sistemos“, – komentavo „Emeko“ direktorius Andrius Dagys.

Vartotojams rekomenduojama jokiu būdu neatidarinėti jokių .exe formato rinkmenų, atsiunčiamų internetu ir iš nepažįstamų, nepatikimų asmenų, ypač, jeigu tokios rinkmenos yra siunčiamos archyvuotu pavidalu – antivirusinės programos ne visuomet sugeba atpažinti taip užmaskuotus virusus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!