Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/68651/ecsite-atliko-elektronini-balsavima-naudodami-polys-platforma/spausdinti/

„Ecsite“ atliko elektroninį balsavimą naudodami „Polys“ platformą

Publikuota: 2019-06-25 13:51
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos mokslo centrų ir muziejų tinklas „Ecsite“ pasirinko „Polys“ – „blockchain“ technologija paremta balsavimo sistemą, kurią valdo „Kaspersky“, kad per metinį susitikimą galėtų atlikti kolektyvinį balsavimą. Ne pelno siekiančios organizacijos (NPO) vis dažniau domisi tokiais balsavimo būdais, o „Ecsite“ yra viena iš pirmųjų, kuri pereina prie šio pobūdžio skaitmeninių sprendimų priėmimo.

Balsavimas, tai viena iš esminių ne pelno siekiančių organizacijų (NPO) dalių, kuri leidžia išgirsti kiekvieno nario nuomonę. Tačiau NPO dažnai mano, kad balsavimo organizavimas yra problemiškas, nes sunku parengti reikiamus dokumentus ar rasti personalą, kuris tinkamai valdytų šį procesą. Nors elektroninis balsavimas išsprendžia šiuos klausimus, bet jis negali užtikrinti proceso saugumo ir skaidrumo, o tai yra labai svarbūs veiksniai sprendžiant jautrius klausimus, pavyzdžiui, biudžeto paskirstymą ar naujų vadovų išrinkimą.

Atsakydami į šį klausimą, „Polys“ siūlo „blockchain“ technologija paremta balsavimo sistemą, kuri leidžia atlikti internetinius balsavimus, nesukeliant grėsmės suklastoti ar kitaip manipuliuoti balsavimo rezultatus. Decentralizuotas technologijos pobūdis reiškia, kad duomenys yra saugomi skirtinguose įrenginių blokuose, kurie yra naudojami balsavimo proceso metu, todėl piktnaudžiavimo veiksniai negali sutrikdyti balsavimo rezultatų.

„Ecsite“ turi daugiau nei 325 organizacijų tinklą, įskaitant mokslo centrus, muziejus, mokslinių tyrimų įstaigas, festivalius, universitetus, planetariumus bei įvairius fondus ir sąjungas. Birželio 7 d. įvyko metinis akcininkų susirinkimas. Šio renginio metu organizacija turėjo aptarti šešias temas: 2018 m. veiklos ataskaitos patvirtinimą, 2018 m. finansinę ataskaitą, paskirstyti 2019 m. biudžetą, susitarti dėl 2020 m. nario mokesčio ir atlikti prezidento bei patikėtinių tarybos rinkimus. Siekiant palengvinti šį procesą, balsavimui organizacija naudojo „Polys“ balsavimo platformą. Susitikimo pradžioje „Ecsite“ nariai gavo QR kodą, kuris nukreipė juos į tinklalapį. Šį kodą jiems reikėjo nuskaityti savo išmaniuoju telefonu. Tie, kurie neturėjo išmaniųjų telefonų, galėjo balsuoti balsavimo stotelėje.

Priklausomai nuo balsavimo temos iš viso balsavo 90 narių. Rezultatai buvo paskelbti iškart po balsavimo pabaigos. Tai „Ecsite“ organizacijai padėjo sutaupyti daug laiko ir išvengti stresinės situacijos. Anksčiau organizacija rinkosi tradicinį balsavimo būdą, todėl šiam procesui reikėdavo mažiausiai keturių asmenų. Kiti renginio klausimai buvo aptarti keliant rankas.

„Patogi, patikima ir saugi balsavimo sistema „Polys“ mums padėjo perkelti savo metinį susirinkimą į kitą lygmenį. Ši sistema leido atlikti balsavimą daug sklandžiau, greičiau ir efektyviau“, – sakė Catherine Franche, vykdomoji „Ecsite“ direktorė.

„Ne pelno siekiančioms organizacijos (NPO) balsavimas dažnai reikalauja daug laiko ir pastangų. Pavyzdžiui, įprastų balsų suskaičiavimas tampa erzinančiu procesu, o ypač jeigu tai vyksta konferencijoje ar susitikime, nes reikalaujama, kad dalyviai lauktų galutinių rezultatų. Tokioms organizacijoms reikalinga saugi ir paprastai naudojama priemonė, leidžianti nariams nedelsiant pareikšti savo nuomonę ir sužinoti rezultatus. Mes jau turime keletą kitų NPO, kurios norėtų sužinoti daugiau apie šį balsavimo būdą. Sveikiname „Ecsite“, nes pasirinkdami „blockchain“ technologija paremta balsavimo sistema, jie tapo novatoriška jėga tarp kitų ne pelno siekiančių organizacijų“, – situaciją komentavo Evgeny Barkov, „Polys“ verslo plėtros vadovas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!