Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/68060/karjeros-ypatumai-skaitmeniniame-amziuje-vienas-is-dvieju-asmenu-slepia-savo-socialinius-tinklus-nuo-virsininko/spausdinti/

Karjeros ypatumai skaitmeniniame amžiuje: vienas iš dviejų asmenų slepia savo socialinius tinklus nuo viršininko

Publikuota: 2019-05-13 17:05
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

90 proc. dirbančių žmonių internete lankosi bent kelis kartus per dieną, todėl daugumai darbuotojų gali būti sunku atskirti savo asmeninį ir profesinį gyvenimą. Neseniai „Kaspersky Lab“ paskelbtas „Global Privacy Report“ tyrimas atskleidė, kad vienas iš dviejų (59 proc.) vartotojų nusprendžia slėpti savo socialinius tinklus nuo viršininko. Ši slapta pozicija darbe taip pat taikoma ir jų kolegoms (52 proc.).

Vidutinis darbuotojas per visą gyvenimą darbe praleidžia net 13 metų ir du mėnesius. Įdomu tai, kad šis laikas ne visada yra tiesiogiai susijęs su darbo užduočių sprendimu: beveik du trečdaliai (64 proc.) vartotojų kiekvieną dieną lankosi ne su darbu susijusiose interneto svetainėse.

Nenuostabu, kad beveik trečdalis (29 proc.) darbuotojų nenori, kad jų darbdavys žinotų, kokiose svetainėse jie lankosi. Tačiau įdomiau, kad vienas iš dviejų asmenų (52 proc.) yra prieš, kad netgi kolegos žinotų apie jų veiklą internete. Tai tikriausiai reiškia, kad kolegos kelia dar didesnę grėsmę būsimoms darbo perspektyvoms, o galbūt santykiai su kolegomis yra mažiau formalūs ir todėl vertingesni.

Bet socialiniai tinklai daugeliui yra mažiau privati sritis, todėl labiau tinka dalintis su kolegomis, o ne vadovu. Tikriausiai taip yra todėl, kad darbuotojai bijo pakenkti viešajam įmonės įvaizdžiui, ar galbūt sumažėjas darbuotojų našumas skatina įmones stebėti darbuotojų socialinius tinklus. Tokia politika lėmė, kad vienas iš dviejų (59 proc.) žmonių nenori viršininkui atskleisti savo socialinių tinklų, o 54 proc. net nenori rodyti šios informacijos savo kolegoms.

Taip pat 34 proc. nėra linkę atskleisti savo susirašinėjimų ir elektroninių laiškų. O 5 proc. teigė, kad dėl asmeninės informacijos nutekėjimo nukentėjo jų karjera. Taigi, žmonės nerimauja, kaip sukurti palankią vidinę reputaciją ir kaip išlaikyti gerus darbo santykius.

„Kadangi internetas yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, tai ribos tarp mūsų skaitmeninio gyvenimo namuose bei darbe ir toliau neišvengiamai susilieja. Ir tai nėra nei gerai, nei blogai. Taip mes gyvename skaitmeniniame amžiuje. Tiesiog nepamirškite, kad kaip darbuotojai jūs turite būti labai atsargūs, ką skelbiate socialiniuose tinkluose ir kokias interneto svetaines lankote darbo vietoje. Vienas klaidingas veiksmas internetinėje erdvėje gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį ateityje kilti pasirinktos karjeros laiptais“, – teigia Marina Titova, „Kaspersky Lab“ produktų rinkodaros vadovė.

Siekiant užtikrinti, kad darbo vietoje darbuotojai išvengtų internetinių grėsmių, mes turime keletą pagrindinių patarimų:

  • Internetinėje erdvėje venkite skelbti bet ką, kas galėtų būti laikoma šmeižikiška, nepadoru, privatu ar gėdinga. Jeigu abejojate dėl tam tikro turinio, tai tiesiog juo nesidalinkite.
  • Atminkite, kad sistemos administratoriai, bent jau teoriškai, gali būti informuoti apie jūsų naršymo istoriją.
  • Negalima persekioti, grasinti, diskriminuoti ar įžeisti kolegas, partnerius, konkurentus ir klientus. Nei socialiniuose tinkluose, nei asmeninėse žinutėse ar elektroniniuose laiškuose.
  • Nesidalinkite kitų darbuotojų, klientų, tiekėjų ar įmonės produktų nuotraukomis be išankstinio raštiško sutikimo.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!