Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/67914/valstybes-debesija-igavo-forma-kitas-etapas-statybos/spausdinti/

Valstybės debesija įgavo formą, kitas etapas – statybos

Publikuota: 2019-04-30 13:54
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuva pradeda kurti debesijos paslaugų infrastruktūrą, kurios tikslas – apjungti valstybės IT išteklius, efektyvinti valdymą ir užtikrinti paslaugų kokybę bei nuolatinį pasiekiamumą. Informacinės visuomenės plėtros komiteto sudaryta IT konsolidavimo projekto komanda kartu su „Telia“ suprojektavo valstybės debesijos paslaugų IT infrastruktūros architektūrą – parengė „debesijos namo“ brėžinius, o netrukus prasidės ir jo statybos.

Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) ir didžiausia šalies telekomunikacijų bendrovė „Telia“ po laimėto viešojo pirkimo konkurso pasirašė sutartį dėl valstybės debesijos paslaugų IT infrastruktūros detalios architektūros projektavimo. Kompiuterinės debesijos paslaugų IT infrastruktūros įgyvendinimui reikiamos įrangos įsigijimui ir įdiegimui – „namo“ statyboms – jau netrukus bus skelbiami viešieji pirkimai, juose galės dalyvauti visos IT sektoriaus bendrovės.

„Esame sukaupę ilgametę patirtį apjungiant ir perkeliant Lietuvos privataus verslo duomenis į debesijos platformas. Todėl pradėjus konsoliduoti valstybės IT ūkį, pasidalinome geriausiomis duomenų valdymo, infrastruktūros kūrimo bei aptarnavimo kompetencijomis“, – sako „Telia“ viešojo sektoriaus padalinio vadovas Viktoras Dzindzeleta.

„Telia“ Lietuvoje valdo 6 duomenų centrus ir turi gerai išvystytą debesijos, IT paslaugų ir ryšio perdavimo infrastruktūrą. Įvertinus „Telia“ patirtį, planuojant šalies debesijos architektūrą nuspręsta naudoti vienas moderniausių debesijos valdymo technologijų, jos ateityje leis integruotis su pasauliniais debesijos paslaugų teikėjais. Toks sprendimas, esant poreikiui, leis užtikrinti operatyvų platformos plečiamumą.

„Svarbiausias valstybės informacinių išteklių konsolidacijos tikslas – sutelkti šalies institucijų IT išteklius iš daugiau kaip šimto mažų, nusidėvėjusių, žemo energetinio efektyvumo duomenų centrų į suprojektuotą debesijos platformą. Taip pat teikti efektyvesnes, patikimesnes, saugesnes bei aukštesnės kokybės IT paslaugas, mažinti viešojo sektoriaus įstaigų valdymo ir IT ūkio išlaidas“, – sako Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Suprojektuotos architektūros įgyvendinimas leis centralizuotai teikti IT paslaugas viešojo sektoriaus organizacijoms. Projektuojant architektūrą atsižvelgta į skirtingus organizacijų ir įstaigų poreikius, duomenų jautrumą, patikimumą ir jų kiekį. Valstybės debesijos platformoje planuojama saugoti petabaitus duomenų, o rezervinio duomenų kopijavimo srautai sieks šimtus terabaitų per valandą.

Įprastai tokių projektų parengimas užtrunka apie pusę metų, tačiau jungtinė IVPK ir „Telia“ profesionalų komanda šią užduotį atliko per 6 savaites

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!