Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/67691/drakonai-zombiai-ir-superherojai-populiariausi-televizijos-serialai-naudojami-kenkejisku-programu-platinimui/spausdinti/

Drakonai, zombiai ir superherojai: populiariausi televizijos serialai naudojami kenkėjiškų programų platinimui

Publikuota: 2019-04-11 19:07
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Kaspersky Lab“ tyrimai rodo: kibernetiniai nusikaltėliai aktyviai naudojasi naujausiais populiarių TV serialų epizodais, kad galėtų platinti kenkėjiškas programas. „Sostų karai“, „Vaikštantys numirėliai“ ir „Strėlė“ sulaukia daugiausiai nusikaltėlių dėmesio. Šios ir kitos išvados skelbiamos naujame pranešime – „Grėsmių karai: kaip kibernetiniai nusikaltėliai naudoja populiarius TV serialus kenkėjiškų programų platinimui“.

Televizijos serialai, tai viena iš populiariausių ir universaliausių pramogų rūšių, tačiau populiarėjant torentams, tiesioginiam transliavimui ir kitiems skaitmeninio platinimo metodams, jie vis dažniau kenčia nuo autorinių teisių pažeidimo. Daugelyje regionų tokios programos dabar gali būti pasiekiamos per neteisėtus platinimo kanalus, pavyzdžiui, „torrent-trackers“ ir neteisėtas transliacijos platformas. Skirtingai nuo teisėtų šaltinių, „torrent trackers“ ir „hosted“ failai gali atsiųsti vartotojui failą, kuris atrodo kaip TV serialo epizodas, bet iš tiesų yra tik panašų pavadinimą turinti kenkėjiška programa.

Matydami, kaip lengvai iš neteisėtų šaltinių parsiunčiami TV serialai gali būti pakeisti kenkėjiškomis programomis, „Kaspersky Lab“ tyrėjai atidžiau pažvelgė į tokius sukompromituotus failus. 2018 m. ir 2017 m. sąrašo viršuje buvo „Sostų karai“. 2018 m. šis serialas sudarė 17 % visų užkrėstų piratinių duomenų ir atakavo 20 934 vartotojus, po jo sekė „Vaikštantys numirėliai“ su 18 794 ir „Strėlė“ su 12 163 kibernetinėmis atakomis.

Ir taip nutiko nepaisant to, kad 2018 m. nebuvo transliuojami nauji „Sostų karų“ epizodai, o kiti serialai buvo įtraukti į aukšto lygio reklamines kampanijas.

Visais atvejais pastebėta, kad kenkėjiškų programų platintojai pasirinko kiekvieno sezono pirmą ir paskutinį epizodą. Bet didžiausias susidomėjimas teko įžanginėms serijoms, pavyzdžiui, 1-ojo „Sostų karų“ sezono epizodui – „Žiema artėja“.

„Mes aiškiai matome, kad kenkėjiškų programų platintojai naudojasi tais televizijos serialais, kurie turi didelę paklausą piratinėse svetainėse: paprastai tai aktyviai reklamuojamos dramos ar veiksmo serialai. Pirmasis ir paskutinis epizodas, pritraukiantys daugiausiai žiūrovų, kelia didžiausią kenkėjiškos apgaulės riziką. Kibernetiniai sukčiai dažniausiai naudojasi žmonių lojalumu ir nekantrumu, todėl gali pažadėti visiškai naują medžiagą, kuri iš tikrųjų yra kibernetinis virusas. Turint omenyje, kad paskutinis „Sostų karų“ sezonas prasideda šį mėnesį, norėtume įspėti vartotojus, kad labai tikėtina, jog išaugs kenkėjiškų programų kiekis, kurios bus užmaskuotos kaip nauji šio serialo epizodai“, – sakė Andis Shteinmanis, „Kaspersky Lab“ vykdomasis direktorius Baltijos šalyse.

Kad nepatektumėte į šias kibernetines pinkles, „Kaspersky Lab“ rekomenduojama atlikti šiuos veiksmus:

  • Naudokite tik patikimų ir legalių televizijos tiekėjų paslaugas.
  • Atkreipkite dėmesį į atsisiųsto failo tipą. Net jei TV serialą ketinate parsisiųsti iš šaltinio, kurį laikote patikimu ir legaliu, faile turėtų būti .avi, .mkv arba mp4 medijos formatai arba kiti, tačiau tikrai ne .exe.
  • Ypatingą dėmesį atkreipkite į svetainių autentiškumą. Nesilankykite svetainėse tol, kol įsitikinsite, kad jos yra legalios ir prasideda „https“. Prieš pradėdami atsisiuntimus, įsitikinkite, ar svetainė yra autentiška, dukart patikrindama URL formatą, ir ar teisingai parašytas įmonės pavadinimas.
  • Nespaudinėkite įtartinų nuorodų, pavyzdžiui, tų, kurios žada išankstinę epizodo premjerą. Visada patikrinkite oficialių serialo transliacijos grafiką.
  • Naudokite patikimą saugumo sprendimą, kad būtų užtikrinta visapusiška apsauga nuo įvairių kibernetinių grėsmių.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!