Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/67324/facebook-naujiena-siulo-kurtis-avatarus-ir-bendrauti-3d-pasaulyje/spausdinti/

„Facebook“ naujiena: siūlo kurtis avatarus ir bendrauti 3D pasaulyje

Publikuota: 2019-03-14 18:14
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kompanija pranešė, kad kuria naują virtualios realybės platformą, kurioje vartotojai galės susikurti savo 3D kopijas. Tam prireiks dar daugiau duomenų, o kritikos strėlės dėl jų privatumo ir nutekinimo vis dar skaudžiai duria ne tik bendrovės reputacijai, bet ir neramina 1,5 milijardo programos vartotojų.

Šimtai kamerų ir šviesų padės sukurti jūsų avatarą / „Facebook“ nuotr.
Šimtai kamerų ir šviesų padės sukurti jūsų avatarą / „Facebook“ nuotr.

Kad būtų sukurtas tikroviškas vartotojo „avataras“, prireiks 180 kamerų, kurios fiksuos nuo žmogaus kūno atsispindinčią šviesą.

„Norime dar geriau suprasti, kaip atrodo mūsų vartotojas. Koks jo vaizdas matomas iš skirtingų kampų. Virtualioje realybėje žmogus gali judėti, nukreipti žvilgsnį, todėl sistema turi sukurti kuo realistiškesnę virtualią tikrovę“, – teigė Yaseras Sheikhas, „Facebook“ laboratorijos Pitsburge vadovas.

Jo nuomone, toks virtualios realybės projektas puikiai iliustruoja komunikacijos evoliuciją – nuo pokalbių telefonu iki konferencinių skambučių su vaizdu. Galimybė pasikalbėti ir pamatyti draugą, kurio nematei daugybę metų, tikimasi, sužavės platformos vartotojus.

Užsidėjus specialius akinius, bus galima pamatyti žmogaus, su kuriuo bendraujate, 3D versiją. Pojūtis, kad jis sėdi šalia jūsų, bus sukuriamas išnaudojant naujas vaizdo kamerų ir unikalaus apšvietimo galimybes.

Specialus skeneris „surenka“ 180 gigabaitų duomenų per sekundę. Tokiu greičiu standartinio nešiojamojo kompiuterio kietasis diskas užsipildytų per dvi sekundes.

Kritikai teigia, kad toks informacijos kiekis bendrovei, kuri neteisėtai perdavinėja privačius vartotojų duomenis suinteresuotoms šalims, būtų per didelis pasitikėjimas.

Kokia šios kuriamos technologijos tamsioji pusė? Dirbtinis intelektas ne tik žinos, ką jūs veikiate internete, tačiau žinos, kaip jūs atrodote, kur nukreipiate žvilgsnį, kaip elgiatės realiame pasaulyje. Taip virtuali realybė padės stebėti tikrąją realybę.

„Facebook“ atstovas tikina, kad bus imtasi visų saugumo priemonių, kad blogų kėslų turintys žmonės negalėtų pasinaudoti virtualia žmogaus replika.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!