Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/67171/chrome-narsykles-pletiniai-piktnaudziauja-reklaminemis-programomis/spausdinti/

„Chrome“ naršyklės plėtiniai piktnaudžiauja reklaminėmis programomis

Publikuota: 2019-03-01 14:28
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jau pakankamai blogai, kad televizijoje gausu reklamų. Bet kai vartotojai įsijungia kompiuterį, o ir ten mato daugybę reklamų, tada tai tikrai pradeda erzinti. „Kaspersky Lab“ ekspertai paaiškins, kodėl taip vyksta.

Viena iš pagrindinių galimų priežasčių, kodėl matote reklamas – tai įdiegti naršyklės plėtiniai, kurie iš tiesų yra reklaminės programos (adware). Naujausias to pavyzdys yra labai populiarus „Google Chrome“ plėtinys „Automatic 4K/HD for YouTube“.

Vartotojams, kurie nori mėgautis aukščiausia kokybe, „YouTube“ nėra pati paprasčiausia platforma. Todėl nenuostabu, kad programoms ir naršyklės plėtiniams, kurie palengvina šios platformos turinio valdymą, paklausa yra didelė. Pavyzdžiui, „Automatic 4K/HD for YouTube“ turi penkių žvaigždučių įvertinimą ir 4,2 mln. atsisiuntimų. Šis plėtinys leidžia vartotojams pasirinkti nuolatinį vaizdo atkūrimo kokybės lygį ir neleidžia „YouTube“ platformai parinkti žemesnės kokybės nustatymų bei turi kitų papildomų funkcijų.

Tačiau tam tikru momentu populiarusis naršyklės plėtinys, matyt, nusprendė sugriauti savo sunkiai užsidribtą šlovę ir pradėjo kankinti savo vartotojus nepageidaujamomis „pop-up“ tipo reklamomis. Ironiška, kad jis reklamavo (ir automatiškai atidarydavo puslapį) „Chrome“ naršyklės plėtinį, kuris blokuoja reklamas. Reklamuotas plėtinys pavadintas „Adblocker for Chrome – NoAds“ ir turi daugiau kaip 6,5 mln. atsisiuntimų.

Iškylantis skelbimas pasirodė netrukus po to, kai nauji vartotojai įdiegė „Automatic 4K/HD for YouTube“ plėtinį. Tuo tarpu tiems asmenis, kuriems naršyklės plėtinys buvo naudingas, bet tapo reklamine programa, reklaminiai skelbimai buvo rodomi reguliariai, kartais net kiekvieną valandą.

Šiuo metu plėtinys yra pašalintas iš „Chrome“ internetinės parduotuvės, todėl nebus jokių naujų aukų – bent jau tam tikrą laiką. Tikėtina, kad draudimas nėra nuolatinis, nes nors dabartinis elgesys ir erzina, bet jis nėra itin kenkėjiškas. Ši reklaminė programa nesugadina jūsų failų ir nesikėsina į jūsų asmeninius duomenis.

Kenkėjiška ar ne, bet nėra gerai, kai kompiuteryje yra nepageidaujama programinė įranga. Štai ką galite padaryti šioje situacijoje:

  • Jeigu esate tarp 4,2 mln., kurie turi įdiegia šį naršyklės plėtinį, vienintelis sprendimas – jį pašalinti (instrukcijos).
  • Apskritai pasistenkite naršyklės plėtinius riboti. Jie daro įtaką kompiuterio veikimui, o svarbiausia, kad yra ir potencialus atakos vektorius, todėl pasistenkite įdiegti tik keletą naudingiausių.
  • Atkreipkite dėmesį į naršyklės plėtinių reikalaujamus leidimus. Jei jūsų kompiuteryje jau įdiegtas plėtinys prašo naujo leidimo – tikriausiai kažkas vyksta. Paieškokite informacijos internete, kad įsitikintumėte, jog plėtinys nebuvo užgrobtas ar parduotas.
  • Naudokite patikimą saugumo sprendimą, kuris gali neutralizuoti kenkėjiškus naršyklės plėtinius, įskaitant ir nepageidaujamas reklamines programas.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!