Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/66952/neapsigaukite-per-whatsapp-ir-facebook-dovanojami-bilietai-apgaule/spausdinti/

Neapsigaukite: per „WhatsApp“ ir „Facebook“ dovanojami bilietai – apgaulė

Publikuota: 2019-02-12 15:23
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jeigu per „WhatsApp“ programėlę iš draugo gausite pranešimą, kuriame teigiama, kad Disneilendas dovanoja bilietus, tiesiog mandagiai jį ignoruokite, nes tai apgaulė. „Kaspersky Lab“ ekspertai paaiškina, kaip tai veikia.

Štai kas nutinka. Iš draugų gaunate pranešimą apie nemokamus bilietus. Patikrinę svetainę, galite rasti informacijos apie, pavyzdžiui, 500 nemokamų bilietų, kurie yra dalinami minint 110 metų Disneilendo jubiliejų. Beveik 300 bilietų jau išdalinti, bet apie 200 vis dar prieinami. Be to, puslapyje gausu komentarų, atrodo, iš kitų naudotojų, kurie dėkoja Disneilendui ir rodo bilietus, kuriuos jie laimėjo.

Nemokamai gauti bilietą yra labai paprasta. Užpildykite trumpą apklausą (dažniausiai, tai 5 paprasti klausimai, pavyzdžiui: ar anksčiau buvote Disneilende? Ar jums yra 18 ar daugiau metų? Ar jums patinka Disneilendas?), o tada pasidalinkite pranešimą su savo „WhatsApp“ draugais, tam net yra skirtas specialus mygtukas.

Tada esate drąsiai raginamas spustelėti mygtuką „Get Tickets“ (gauti bilietus). Bet, dėl keistos priežasties, bilietai nepasiekiami. Vietoj to, jūs greičiausiai busite nukreiptas į kitą svetainę, kuri siunčia jus į trečiąją vietą, o iš ten – į ketvirtą ir taip toliau.

Galų gale, atsidursite svetainėje, kurioje siūlomos tam tikros nepatikimos prekės ar paslaugos. Apskritai, jūs būsite nukreipti į partnerio svetainę, kad netikro Disneilendo puslapio savininkai pasipelnytų iš apsilankymų skaičiaus.

Dabar ši schema yra labai paplitusi ir beveik kasdien atsiranda naujų netikrų puslapių. „WhatsApp“ arba „Facebook“ yra naudojami pranešimų siuntimui, o vartotojai taip pat dalyvauja juos platinant, kai jie spusteli „Share“ (dalintis) mygtuką, tikėdamiesi gauti nemokamus bilietus.

Mes stebėjome tokių netikrų pranešimų sklaidą iš Disneilendo, Legolando, „Europa-Park“, „Air France“, „Singapore Airlines“ ir daugelio kitų. Žinoma, pačios įmonės neturi nieko bendro su tokiais puslapiais – sukčiai paprasčiausiai naudoja žinomus prekės ženklus, kad pritrauktų žmones į savo svetaines. Tačiau, nepriklausomai nuo to, kurios bendrovės yra išnaudojamos, netikros svetainės atrodo panašiai, ir net komentarai bei komentatorių veidai paprastai yra vienodi. Skiriasi tik puslapio viršuje esantys logotipai ir tam tikros smulkios detalės.

Lankytojų peradresavimas į partnerių svetaines nėra vienintelė pasipelnymo schema. Jūs taip pat galite būti nukreipti į kenkėjišką svetainę ar į puslapį, kuriame turite užsiprenumeruoti abejotiną pašto adresų sąrašą, arba jums gali pasiūlyti mokamas mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugas, nuo kurių piktnaudžiaujantys asmenys uždirba procentus. Kai kuriose žiniasklaidos ataskaitose teigiama, kad kai vartotojas paspaudžia mygtuką „Get Tickets“ (gauti bilietus), bandoma pavogti jų asmeninius duomenis, tačiau negalėjome patvirtinti šio scenarijaus.

Bet kokiu atveju, net jei šie sukčiavimo būdai nesukelia pavojaus prarasti pinigus, asmeninius duomenis ar kažką kitą, vis vien gavę tokį pranešimą niekada nespauskite jame esančių nuorodų.

Žinoma, taip pat turėtumėte neplatinti tokių pranešimų ir neskelbti jų savo „Facebook“ profilyje, nes iš to naudos gaus tik sukčiai. Jei gausite tokio tipo pranešimą iš „WhatsApp“ draugo ar „Facebook“ pastebėsite nuorodą į neegzistuojančias bilietų dalybas, tada maloniai informuokite siuntėją arba asmenį, kuris pasidalino ta nuoroda, kad jie padeda sukčiams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!