Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/66366/lietuvius-gasdina-pranesimai-apie-plintanti-pavojinga-vaizdo-irasa/spausdinti/

Lietuvius gąsdina pranešimai apie plintantį pavojingą vaizdo įrašą

Publikuota: 2018-12-20 11:12
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Pastarosiomis dienomis ne vienas socialiniu tinklu „Facebook“ besinaudojantis lietuvis gavo gąsdinantį pranešimą, kad plinta virusas, kuris gali iškraipyti duomenis telefone. Žinutėje raginama šį įspėjimą kuo skubiau platinti.

© DELFI montažas
© DELFI montažas

Tačiau nerimauti neverta, nes šis pranešimas – melagingas.

Vilnietis Vytautas pranešė, kad socialiniame tinkle gavo nerimą jam sukėlusių žinutę: „Perduok visiems savo kontaktams nepriimti video „Sonia disowns Rahul“. Tai virusas, kuris iškraipo jūsų telefoną. Tai labai pavojinga. Tai pranešta šiandien per radio. Persiųskite info kiek įmanoma daugiau žmonių“.

„Tokį pranešimą gavo keli mano draugai, jie atsiuntė perspėjimą ir man“, – sakė Vytautas.

Gavusiems tokią žinutę nerimauti neverta. Šis pranešimas jau ne pirmą kartą plinta socialiniuose tinkluose ir savo kilme priklauso prie kenkėjų grupės, vadinamų apgaulingais pranešimais (angl. hoax).

Tokia žinutė yra kenksminga tik tuo, kad skatina vartotojus platinti bevertę informaciją. Užsienyje apie šį kenkėją rašyta dar pernai. Tinklalapis business2community.com skelbė, kad yra keletas tokio pranešimo versijų, tačiau jų turinys melagingas. Jei toks virusas iš tiesų egzistuotų, apie tai įspėtų antivirusinę programinę įrangą gaminančios bendrovės, būtų aiškinama, kaip jo išvengti.

Pranešimas „Sonia disowns Rahul“ yra panašus į kitą 2015 m. platintą pranešimą „Dance Of the Pope“ (liet. Popiežiaus šokis), kuris taip pat skelbė, kad apie jį buvo „pranešta per radiją“ ir žmonės buvo raginami informaciją persiųsti visiems savo pažįstamiems. Abiem atvejais nerasta jokių papildomų įrodymų, kad virusas egzistavo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!