Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/66352/kosmaras-pries-kaledas-net-trecdalis-pirkeju-susiduria-su-pazeistais-finansiniais-duomenimis/spausdinti/

Košmaras prieš Kalėdas: net trečdalis pirkėjų susiduria su pažeistais finansiniais duomenimis

Publikuota: 2018-12-19 14:33
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nevaržomų apsipirkimų metas prasidėjo dar lapkričio mėnesį, kartu su Juodojo penktadienio išpardavimais. Dabar ieškome dovanų Kalėdoms ir Naujiesiems metams, na o vėliau – sausio mėnesio išpardavimai. Tačiau verta prisiminti, kad kibernetiniai nusikaltėliai, tykantys vartotojų banko įgaliojimų ar internetinių paskyrų, šio šventinio sezonu metu gali išlošti aukso puodą. Kaip rodo „Kaspersky Lab“ ataskaita „Nuo šventinių linksmybių iki panikos dėl slaptažodžio: kaip per šias Kalėdas apsaugoti savo pinigus internetinėje erdvėje“, internetinis apsipirkimas yra viena iš populiariausių internetinių veiklų, už ją populiaresnis tik elektroninio pašto naudojimas. Nors dauguma žmonių (93 %) žino apie finansines kibernetines grėsmes, bet net 32 % vartotojų finansiniai įgaliojimai patenka į netinkamas rankas.

Košmaras prieš Kalėdas: net trečdalis pirkėjų susiduria su pažeistais finansiniais duomenimis

Apsipirkimo internetu patogumas gali būti labai viliojantis, tačiau kai kurie žmonės vis dar yra susirūpinę, kaip gerai yra apsaugoti jų internetiniai mokėjimai. Deja, jų susirūpinimas yra pagrįstas. Apklausa parodė, kad iš 32 %, kurių finansiniai duomenys buvo pažeisti, ketvirtadalis (26 %) iš jų taip ir neatgavo savo pinigų. Veiksniai, kurie gali kelti pavojų žmonių finansams, tai sunkumai kontroliuojant mokėjimo įgaliojimus, kai jie yra naudojami skirtingose elektroninės prekybos platformose bei siūlomų mokėjimo metodų įvairovė.

Apsipirkimas internetu, tai tas pats, kas aplankyti milžinišką prekybos centrą, kuriame žmonės gali įsigyti daiktų iš dešimčių skirtingų elektroninės prekybos platformų. Nenuostabu, kad pirkėjai kartais nesugeba kontroliuoti savo internetinių mokėjimų informacijos. Daugiau nei pusė žmonių (54 %) labiausiai nerimauja, kad kibernetiniai nusikaltėliai gali gauti prieigą prie jų finansinių kredencialų. Tačiau trečdalis (36 %) respondentų pamiršo ar sunkiai prisiminė svetaines ir programas, kuriose jie pasidalijo savo finansiniais duomenimis.

Kadangi vartotojai stengiasi užtikrinti, kad jų mokėjimo kredencialus būtų lengva rasti ir nepamiršti, vienas iš penkių (20 %) netgi saugo juos savo įrenginiuose. Tai daro vartotojų apsipirkimą internetu daug lengvesnį, nes jiems nereikia jaudintis, kad kažką pamirš. Tačiau jei įrenginys yra pamestas arba pavogtas, tada vartotojui iškyla pavojus ne tik prarasti savo asmeninius duomenis, bet ir pinigus, nes kažkas gali pasiekti jų banko sąskaitą, jeigu jie išsaugojo atitinkamus įgaliojimus savo išmaniajame telefone.

Platus skaitmeninių mokėjimo būdų pasirinkimas suteikia pirkėjams laisvę rinktis mėgstamą prekių ar paslaugų pirkimo būdą. Labiausiai populiarus metodas vis dar yra debeto ir kredito kortelės, tiesioginiai pervedimai iš banko sąskaitų ir elektroninių piniginių, pvz., „PayPal“. Tačiau kiti mokėjimo būdai taip pat populiarėja. Dažnai internetinės svetainės leidžia žmonėms rinkti taškus per lojalumo programas, o vėliau juos panaudoti. O išmaniųjų telefonų ir laikrodžių dėka vartotojams net nereikia nešiotis piniginės, fizinių pinigų ar net plastikinių kortelių. Tai padėjo padidinti bekontaktinių mokėjimų, tokių kaip „PayPass“ ir „Apple Pay“, populiarumą, o trečdalis pirkėjų (31 %) juos naudoja reguliariai.

„Metų pabaiga ir švenčių sezonas yra puikus laikas, kai žmonės perka dovanas savo šeimai ir draugams. Tačiau niekas nenori, kad šį stebuklingą laiką sugadintų prarasti pinigai dėl nesaugių sandorių ar sukčiavimo internete, – sako Marina Titova, „Kaspersky Lab“ vartotojų produktų rinkodaros vadovė. – Mes visi turėtume būti labai atidūs atlikdami internetinius mokėjimus, pasirūpinti, kad banko kortelės kredencialai nebūtų pateikiami nepatikimose interneto svetainėse ar atliekant mokėjimus iš neapsaugotų įrenginių.“

Tam, kad galėtumėte saugiai apsipirkti internete, „Kaspersky Lab“ rekomenduoja naudoti kibernetinio saugumo sprendimą, kuris gali apsaugoti internetinius sandorius ir internetines paskyras.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!