Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/66213/europoje-skatinamas-dirbtinio-intelekto-pletojimas-ir-naudojimas/spausdinti/

Europoje skatinamas dirbtinio intelekto plėtojimas ir naudojimas

Publikuota: 2018-12-07 17:13
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vykdydama 2018 m. balandžio mėn. priimtą dirbtinio intelekto strategiją Europos Komisija šiandien pateikė drauge su valstybėmis narėmis parengtą suderintą planą, kaip Europoje skatinti dirbtinio intelekto plėtojimą ir naudojimą. Kad Europa taptų pasaulyje pirmaujančiu regionu pažangiausio etiško ir saugaus dirbtinio intelekto plėtojimo ir naudojimo srityje, būtinas geresnis koordinavimas. Šiandienos plane siūlomi bendri veiksmai, kuriais siekiama artimesnio ir veiksmingesnio valstybių narių, Norvegijos, Šveicarijos ir Europos Komisijos bendradarbiavimo šiose 4-iose srityse:

Europoje skatinamas dirbtinio intelekto plėtojimas ir naudojimas
  1. Investicijų didinimo. Investicijas labiau koordinuojant, viešojo ir privačiojo sektorių investicijos į dirbtinio intelekto mokslinius tyrimus ir inovacijas nuo dabar iki 2020 m. pabaigos turėtų pasiekti bent 20 mlrd. eurų. Kitą dešimtmetį viešojo ir privačiojo sektorių investicijų numatoma po daugiau kaip 20 mlrd. eurų per metus. Papildydama nacionalines investicijas Europos Komisija iki 2020 m. investuos 1,5 mlrd. eurų – 70 proc. daugiau, palyginti su 2014–2017 m. Dėl kito ilgalaikio ES biudžeto (2021–2027 m.) ES pasiūlė bent 7 mlrd. eurų investuoti pagal programą Europos horizontas ir Skaitmeninės Europos programą.
  2. Galimybės naudotis didesniu duomenų kiekiu užtikrinimo. Drauge su Europos šalimis Europos Komisija kurs Europos bendras duomenų erdves, kad dalijimasis duomenimis tarp valstybių narių vyktų sklandžiai ir būtų užtikrinamas visapusiškas Bendrojo duomenų apsaugos reglamento laikymasis. Dirbtinis intelektas gali būti itin naudingas sveikatos sektoriuje. Europos Komisija, koordinuodama veiklą su valstybėmis narėmis, rems bendros sveikatos duomenų bazės kūrimą, kurioje bus kaupiami pacientų suteikti nuasmeninti pažeistų vietų skenavimo tyrimų duomenys, kad naudojantis dirbtinio intelekto technologijomis būtų tobulinami vėžio diagnozės ir gydymo būdai.
  3. Gabumų puoselėjimo. Europos Komisija drauge su Europos šalimis rems aukšto lygio dirbtinio intelekto studijas, pavyzdžiui, skirs specialias stipendijas. Be to, Europos Komisija toliau rems visos visuomenės skaitmeninių įgūdžių ugdymą ir mokymąsi visą gyvenimą.
  4. Pasitikėjimo užtikrinimo. Siekiama kurti tokias technologijas, kuriomis naudojantis būtų paisoma pagrindinių teisių ir laikomasi etikos taisyklių. Europos ekspertų grupė, atstovaujanti akademinei bendruomenei, verslui ir pilietinei visuomenei, rengia dirbtinio intelekto plėtojimo ir naudojimo etikos gaires. Pirmoji jų versija bus paskelbta iki 2018 m. pabaigos, o galutinę versiją ekspertai pateiks Europos Komisijai 2019 m. kovo mėn.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!