Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/66058/tarptautinis-tyrimas-saugumas-ir-patogumas-lemia-tapatybes-patvirtinimo-priemoniu-pasirinkima/spausdinti/

Tarptautinis tyrimas: saugumas ir patogumas lemia tapatybės patvirtinimo priemonių pasirinkimą

Publikuota: 2018-11-27 16:12
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tapatybės patvirtinimo arba identifikacijos priemonių internete tyrimas keturiose šalyse atskleidė, kad Latvijoje ir Estijoje saugiausiu identifikacijos sprendimu laikoma asmens tapatybės kortelė, Lietuvoje – PIN kodo generatorius, o Suomijoje – kodų kortelė. Tyrimą atliko rinkos ir socialinių tyrimų grupė RAIT Estijos IT bendrovė „SK ID Solutions“ iniciatyva.

Visų keturių šalių didžioji dalis respondentų nurodė, kad svarbiausias veiksnys renkantis tapatybės patvirtinimo priemonę internete yra saugumas, Baltijos šalyse dar svarbus priemonės patogumas, o Suomijoje – sprendimo tiekėjo patikimumas. Estijoje ir Lietuvoje patikimiausiu sprendimu laikomas mobilusis parašas, Latvijoje – „Smart-ID“, Suomijoje – asmens tapatybės kortelė (Lietuvoje šis sprendimas – trečioje vietoje pagal patikimumą). Trys geriausiai žinomos identifikacijos priemonės Lietuvoje yra m. parašas (74 % respondentų žino apie šį sprendimą), asmens tapatybės kortelė ir PIN kodo generatorius (apie šiuos du sprendimus žino po 43 % respondentų).

Iš visų keturių šalių, kuriose vyko tyrimas, išrankiausi tapatybės patvirtinimo priemonės tiekėjui yra estai – daugiau nei pusė jų renkasi valstybės tiekiamus sprendimus (52 %). Lietuvoje tam dėmesį skiria 48 % respondentų. Ironiška, kad Estijoje taip pat užfiksuotas didžiausias procentas tokių, kurie neskiria dėmesio sprendimo tiekėjui (37 %), Lietuvoje šis procentas mažiausias – vos 29 %.

Visų keturių valstybių respondentai atsakė, kad įvairūs veiksniai kliudo pradėti naudotis viena ar kita tapatybės patvirtinimo priemone internete. Estijos respondentai nurodė mažiausiai kliūčių: net 54 % apklaustųjų atsakė, kad nėra to, kas jiems kliudytų naudotis mėgstamu sprendimu. Lietuvoje taip atsakė 33 % apklaustųjų. Nepatogus naudojimas, ribotas skaičius valstybių, kuriose galima naudotis vienu ar kitu sprendimu, žemas saugumo lygis – tai pagrindinės nurodytos kliūtys naudotis identifikacijos sprendimais internete.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad nepriklausomai nuo šalies, tautybės, esamos praktikos ir naudojamų identifikacijos sprendimų, saugumas ir patogumas naudotis yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys vartotojų apsisprendimą. Vis dėlto, didžioji dalis prisijungti prie kasdienių paslaugų internetu naudoja ne asmens tapatybės kortelę ar PIN kodų generatorių, o asmens tapatybės kortelę ir „Google“ prisijungimą arba „Smart-ID“ ir „Facebook“. Šie sprendimai vartotojų vertinami kaip patogūs naudoti, tačiau ne visi jų atitinka aukščiausius saugumo reikalavimus“, – sako Kalev Pihl, „SK ID Solutions“ vadovas.

Visų keturių šalių respondentai atsakė, kad norėtų naudoti tapatybės patvirtinimo priemones ne tik prisijungdami prie bankų ar edukacinių paslaugų, bet ir prie valstybinių paslaugų, pavyzdžiui, suteikiant piliečiams elektroninius parašus ir įgalinant elektroninį balsavimą. Labiausiai laukiama nauja technologija, kuri galėtų būti įdiegta kaip identifikacijos priemonė, – biometrija. Maždaug trečdalis apklaustųjų Estijoje (35 %), Latvijoje (31 %) ir Suomijoje (33 %) bei net 40 % respondentų Lietuvoje atsakė, kad laukia šio sprendimo atsiradimo. Pasak K. Pihl, biometrija yra ta technologija, kuri ateityje tikrai papildys esamas identifikacijos priemones.

Tapatybės patvirtinimo priemonių naudojimo ir patikimumo tyrimą „SK ID Solutions“ užsakymu Baltijos šalyse ir Suomijoje atliko rinkos ir socialinių tyrimų grupė RAIT. Tyrime dalyvavo 4 000 18–65 m. amžiaus žmonių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!