Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/66013/malonus-ivertinimas-lietuvai-musu-salis-tampa-reiksminga-blockchain-technologiju-rinkos-zaideja/spausdinti/

Malonus įvertinimas Lietuvai: mūsų šalis tampa reikšminga blockchain technologijų rinkos žaidėja

Publikuota: 2018-11-23 10:19
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Paplitusi nuomonė kad Europa praleido progą tapti pagrindine interneto revoliucijos žaidėja, bet senasis žemynas yra pasirengęs šį kartą nepraleisti progos tampant blockchain, kitos revoliucingos technologijos, lyderiu pasaulyje. Blockchain transformuos skaitmenines paslaugas Europoje ir Europos Sąjunga, turinti skaitmeninę bendrąją rinką kurią sudaro 500 milijonų gyventojų, turi puikų šansą pasinaudoti galimybe tapti pasauline blockchain lydere.

Malonus įvertinimas Lietuvai: mūsų šalis tampa reikšminga blockchain technologijų rinkos žaidėja

Kadangi Lietuva yra laikoma kaip itin pažengusia šalimi blockchain srityje, mūsų valstybė turės labai svarbų vaidmenį siekiant šio tikslo. Mūsų šalyje įsikūręs „Blockchain Centre Vilnius“ buvo pakviestas tapti steigiančiuoju nariu asociacijos, kuri padarys blockchain technologijas Europos ateities šerdimi.

Lapkričio 20 dieną Briuselyje vyko apskritojo stalo diskusija, kurioje dalyvavo „Blockchain Centre Vilnius“ generalinė direktorė Eglė Nemeikštytė kartu su Europos komisare skaitmeninei ekonomikai ir visuomenei Mariya Gabriel ir Europos Komisijos generaliniu direktoriumi ryšių tinklams, turiniui ir technlogijoms Roberto Viola. Apskritojo stalo diskusijoje taip pat dalyvavo verslo vadovai iš tokių įmonių kaip „Bosch“, „Deutche bahn“, „Shell“, „Ripple“, „MAERSK“, „Airbus“, „Philips“, „Schneider Electric“, „Fujitsu“, „Accenture“ ir kitų. Pagrindinės diskusijos temos buvo valdymas, pasitikėjimas, esamų reglamentų atitikimas, komunikacija su piliečiais, Europos Sąjungos lygmens finansinės „smėliadėžės“, darbas ir sąveika per įvairias pramonės šakas.

Europos komisarė skaitmeninei ekonomikai ir visuomenei Mariya Gabriel yra įsitikinusi, kad Europos Sąjungai reikia tęsti tokį dialogą. Ji sakė: „Aš esu laiminga, kad blockchain lyderiai ir pasaulinės firmos remia šią iniciatyvą. Blockchain yra itin transformatyvi technologija ir turės didelę įtaką pasaulio verslo ir viešajam sektoriui.“ Anot komisarės, Europos Sąjungos ambicijos yra didelės ir Europa yra pasiryžusi judėti pirmyn greitai.

„Europos Sąjunga praleido progą tapti interneto revoliucijos centru, bet šįkart Europa yra pasiryžusi tapti blockchain technologijos revoliucijos pasauline lydere“, – sakė komisarė Gabriel.

Ji yra įsitikinusi, kad Europos Sąjunga gali lyderiauti įtvirtinant pasaulinius blockchain technologijos standartus, tad valstybės narės ir suinteresuotos šalys turėtų artimai dirbti kartu. Anot Gabriel, partnerystė jau įtvirtinta ir Tarptautinė Blockchain Asociacija yra sekantis žingsnis. Komisarė pabrėžė, kad ES turi naudotis savo stipriosiomis pusėmis. Dėl to, Europos Sąjungai reikia įkurti tarptautinę organizaciją, atvirą ir viešosioms administracijoms, reguliatoriams, įmonėms ir startuoliams. Bus remiamasi Europos Sąjungos tradicija, kuri yra vieša-privati partnerystė.

Roberto Viola, Europos Komisijos generalinis direktorius ryšių tinklams, turiniui ir technologijoms irgi pabrėžė, kad Europos Sąjunga nenori praleisti progos šįkart, taip kaip praleido su internetu. Jis taip pat pridėjo, kad dirbtinis intelektas ir blockchain taps sekančios kartos internetu.

„Blockchain Centre Vilnius“ generalinė direktorė Eglė Nemeikštytė sakė, kad „Blockchain Centre Vilnius“ didžiuojasi būti pakviestas tapti tarptautinės blockchain asociacijos steigėju kartu su tokiais pasauliniais blockchain gigantais kaip „IOTA“, „Airbus“, „Philips“, „SAP“ ir daugelis kitų. Apskritojo stalo diskusijų metu, ji pasakė, kad startuoliai irgi yra esminiai blockchain ekosistemos žaidėjai, tad yra svarbu sukurti platformą visoms interesuotoms šalimas dalintis patirtimi ir iššūkiais ne vien tik tarpusavyje, bet ir su valstybėmis narėmis. „Aš tikiuosi, kad ši iniciatyva taip pat atkreips dėmesį į teisinę reguliaciją nes daugeliui įmonių reikia teisinio užtikrintumo norint pereiti nuo dizaino ir bandymų prie gamybos“, – ji sakė debatų metu.

Sekantis aukšto lygio susitikimas vyks gruodžio viduryje. E. Nemeikštytė teigia, kad pakvietimas tapti Tarptautinės blockchain asociacijos steigiančiąja nare yra puiki galimybė „Blockchain Centre Vilnius“ startuoliams ir partneriams būti išgirstiems Europos Sąjungos ir tarptautinėje blockchain scenoje. Tai taip pat yra „Blockchain Centre Vilnius“ pasiekimų pripažinimas ir aktyvaus darbo su ES institucijomis įvertinimas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!