Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/65188/per-pirmaji-2018-metu-pusmeti-daiktu-internetui-skirtos-kenkejiskos-programos-isaugo-tris-kartus/spausdinti/

Per pirmąjį 2018 metų pusmetį daiktų internetui skirtos kenkėjiškos programos išaugo tris kartus

Publikuota: 2018-09-20 17:12
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Remiantis „Kaspersky Lab“ daiktų interneto ataskaita, per pirmąjį 2018 m. pusmetį išmaniuosius įrenginius atakavo daugiau nei 120 000 kenkėjiškų programų. Šis skaičius nuo 2017 m. išaugo tris kartus. „Kaspersky Lab“ įspėja, kad pažangiems įrenginiams skirtų kenkėjiškų šnipinėjimu programų vis daugėja: 2017 m. išmaniesiems prietaisams skirti kenkėjiškų programų pakeitimai išaugo 10 kartų, lyginant su 2016 m.

Daiktų interneto (išmaniųjų prietaisų) rinka ir jų vaidmuo kasdieniame mūsų gyvenime auga neįtikėtinu greičiu. Tačiau kibernetiniai nusikaltėliai taip pat ieško finansinių galimybių ir todėl jų atakos vis dažnėja bei diferencijuojasi. Pavojus vartotojams, kurie myli savo išmaniuosius prietaisus, yra tai, kad grėsmės gali atsirasti netikėtai, paversdamos atrodytų nekenksmingus įrenginius į galingas neteisėtos veiklos mašinas. Tai gali būti kenkėjiška kriptovaliutos gavyba, DDoS atakos arba diskretiškas įrenginių įtraukimas į botnetų veiklą.

Per pirmąjį 2018 metų pusmetį daiktų internetui skirtos kenkėjiškos programos išaugo tris kartus

Atsižvelgdami į šiuos pavojus, „Kaspersky Lab” ekspertai reguliariai peržiūri duomenis, surinktus iš įvairių šaltinių, įskaitant mūsų „honeypots“ gaudykles – įrenginius, skirtus pritraukti kibernetinių nusikaltėlių dėmesį ir analizuoti jų veiklą. Naujausi duomenys yra įspūdingi: per pirmąją 2018 m. pusmetį tyrėjų užregistruotų daiktų interneto prietaisams skirtų kenkėjiškų programų skaičius buvo didesnis net tris kartus, lyginant su 2017 m. užregistruotų atakų skaičiumi.

Iš statistinių duomenų matyti, kad populiariausias kenkėjiškų programų platinimo metodas vis dar yra nesąžiningas slaptažodžių „nulaužimas“ – tai pasikartojantys bandymai atspėti slaptažodį, vedant įvairius derinius. Toks būdas buvo naudojamas net 93 % kibernetinių atakų atvejų. Likusiais atvejais prieiga prie daiktų interneto įrenginio buvo įgyta taikant gerai žinomus išnaudojimo metodus.

Dažniausiai „Kaspersky Lab“ „honeypots“ gaudykles atakavo maršrutizatoriai (dideliu mastu). 60 % registruotų bandymų užpulti mūsų virtualius įrenginius, buvo būtent iš jų. Likusi pažeistų daiktų interneto dalis apėmė įvairias skirtingas technologijas, pvz., DVR įrenginius ir spausdintuvus. „Honeypots“ gaudyklės netgi užregistravo 33 atakas iš išmaniųjų skalbimo mašinų.

„Lyginti su asmeniniais kompiuteriais ir išmaniaisiais telefonais, daiktų interneto įrenginiai gali atrodyti nepakankamai galingi, kad pritrauktų kibernetinius nusikaltėlius ir būtų naudojami jų neteisėtoje veikloje. Tačiau tokių išmaniųjų įrenginių skaičius kiekvienais metai auga, o šių prietaisų gamintojai vis dar nepakankamai dėmesio skiria savo produktų apsaugai. Net jei gamintojai dabar pradės teikti labiau apsaugotus įrenginius, bet užtruks šiek tiek laiko, kol seni ir lengvai pažeidžiami įrenginiai palaipsniui nebebus naudojami mūsų namuose. Be to, daiktų internetui skirtos kenkėjiškų programų šeimos dažnai pritaikomos ir vystosi labai greitai, ir nors anksčiau išnaudojami pažeidimai nėra ištaisomi, bet nusikaltėliai vis vien nuolatos ieško naujų spragų. Todėl daiktų interneto prietaisai tapo lengvu grobu kibernetiniams nusikaltėliams, kurie gali pasitelkti paprastas mašinas savo neteisėtos veikos vykdymui, pvz., šnipinėjimui, vagystėms ar šantažavimui“, – sako Mikhail Kuzin, „Kaspersky Lab“ saugumo tyrėjas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!