Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/64402/kaspersky-lab-nustate-padidejusi-susirupinima-del-mobiliuju-programu-stebejimo-ir-sekimo/spausdinti/

„Kaspersky Lab“ nustatė padidėjusį susirūpinimą dėl mobiliųjų programų stebėjimo ir sekimo

Publikuota: 2018-07-19 16:43
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Mobiliųjų programų stebėjimo galimybės tampa vartotojų galvos skausmu. Daugelis jų nerimauja, kad įrenginyje įdiegtos programos gali stebėti, ką jie daro bei dalintis asmeniniais duomenimis. Tačiau „Kaspersky Lab“ ekspertai praneša, kad šios grėsmės galima lengvai išvengti įdiegiant kelias paprastas saugumo priemones.

Vartotojams kyla susirūpinimas dėl to, kiek stebima jų internetinė veikla ir ar jie yra atsekami per skaitmeninį pėdsaką. Pavyzdžiui, „Kaspersky Lab“ nustatė, kad net 61 % žmonių jaučiasi nepatogiai dalindamiesi informacija apie savo buvimo vietą su internetinėmis svetainėmis ir programomis. Šis skaičius nuo 2016 m. išaugo 39 %.

Be to, maždaug pusė (56 %) yra labai susirūpinę, kad kažkas gali matyti viską, ką jie daro ar žiūri savo įrenginyje, o panašus skaičius (50 %) bijo, kad kažkas gali juos sekti, naudodami jų įrenginio geografinės padėties informaciją.

Šie nuogąstavimai pagrįsti. „Kaspersky Lab“ ekspertai nustatė, kad programos gali ne tik pasiekti daugybę duomenų (pvz., asmeninius duomenis, informaciją apie kontaktus, veiklą ir pan.), bet ir dažnai veikia fone be vartotojo žinios. Remiantis tyrimu, 83 % „Android“ programų turi prieigą prie jų savininkų slaptų duomenų, o 96 % „Android“ programų gali veikti be leidimo. Nepaisant to, rūpesčių dėl tokių prieigų galima išvengti taikant paprastas saugumo priemones.

Tačiau žmonės vengia duomenų saugumo ar privatumo priemonių, kurios gali palengvinti jų gyvenimą. Pavyzdžiui, maždaug pusė žmonių (47 %) pripažįsta, kad savo „Android“ ir „iOS“ įrenginiuose netikrina iš anksto įdiegtų programų leidimų, o vienas iš penkių (21 %) netikrina leidimų atsisiųsdami ar diegdami ir naujas programas savo mobiliuosiuose įrenginiuose. Todėl mobiliųjų vartotojai vis labiau nerimauja, bet lieka neapsaugoti nuo galimo duomenų nutekėjimo.

„Kaspersky Lab“ gali apsaugoti vartotojus nuo nepageidaujamų veiksmų mobiliuosiuose įrenginiuose. Pavyzdžiui, „Kaspersky Internet Security for Android“ apsaugo naudotojų mobiliuosius telefonus nuo potencialiai žalingų programų, kurios gali pasiekti asmeninius duomenis piktybiniais tikslais. O „Kaspersky Battery Life“ analizuoja visas naudotojo įrenginio programas ir nustato tas, kurios veikia fone ir sunaudoja prietaiso energiją, todėl vartotojai gali vieno mygtuko paspaudimu pašalinti šiuos „baterijos rijikus“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!