Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/63933/naujausia-facebook-klaida-jusu-zinutes-galejo-matyti-daugiau-zmoniu-nei-tikejotes/spausdinti/

Naujausia „Facebook“ klaida: jūsų žinutes galėjo matyti daugiau žmonių nei tikėjotės

Publikuota: 2018-06-08 19:17
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Socialinio tinklo „Facebook“ valdytojai paskelbė, kad apie 14 mln. vartotojų susidūrė su jų privatumui pakenkti galėjusia programine klaida: nepriklausomai nuo ankstesnių nustatymų, jų įrašai galėjo būti platinami viešai, rašo naujienų agentūra AP.

Ši naujausia problema, kuri, anot „Facebook“, jau yra ištaisyta, prisidėjo prie virtinės privatumo problemų, su kuriomis pastaruoju metu susiduria didžiausias pasaulyje socialinis tinklas. Dėl klaidos nauji feisbuko naudotojų įrašai buvo platinami viešai, net jeigu šių įrašų autorius prieš tai buvo aiškiai apribojęs tų įrašų platinimą tik draugams ar kokiai nors kitai auditorijai. Laiku nepastebėjus tokios žinutės pasiekdavo gerokai platesnes auditorijas, nei tikėdavosi autorius. „Facebook“ privatumo priežiūros vadovė Erin Egan informavo, kad klaida neturėjo įtakos anksčiau paskelbtiems įrašams.

„Facebook“ siuntinėja individualius pranešimus vartotojams, kuriuos ši klaida paveikė ir kurie per klaidos veikimo laikotarpį išplatino viešus įrašus. Socialinis tinklas rekomenduoja įsitikinti, ar tikrai žinutes norėta platinti viešai. Pastaruoju metu skandalų, susijusių su vartotojų privatumo apsaugos stoka, „Facebook“ netrūksta.

Dar šią savaitę buvo skelbiama apie tai, kad socialinis tinklas dalinasi vartotojų duomenimis su 60 išmaniųjų įrenginių gamintojų, tarp kurių esama ir Kinijos kompanijų. Bet didžiausias skandalas, į kurį buvo įtrauktas tinklas, yra susijęs su politinių konsultantų įmonės „Cambridge Analytica“ veikla: manoma, kad ši įmonė, turėjusi prieigą prie 87 mln. vartotojų duomenų, galėjo paveikti paskutinių JAV prezidento rinkimų ir Jungtinės Karalystės atsiskyrimo nuo Europos Sąjungos referendumo rezultatus.

Prinstono universiteto (JAV) kompiuterių mokslo ir ryšių su visuomene profesorius Jonathanas Mayeris paskelbė, kad šis paskutinysis susikirtimas su privatumo taisyklėmis „atrodo kaip Federalinės prekybos komisijos ir valstijos vyriausiojo prokuroro apgavystės atvejis“, nes įmonės atstovai tvirtino, kad paskutiniai vartotojo privatumo nustatymai bus taikomi visiems ateities įrašams iki nustatymų pakeitimo.

Socialinis tinklas, turintis 2,2 mlrd. vartotojų, skelbia, kad ši programinė klaida veikė nuo gegužės 18 iki gegužės 27 dienos. Nors klaidos veikimas sustabdytas gegužės 22 dieną, įmonė skelbia, kad tik vėliau sugebėjo sugrąžinti visų įrašų numatytuosius privatumo parametrus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!