Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/63879/50-proc-lietuvoje-naudojamos-programines-irangos-nelicencijuota/spausdinti/

50 proc. Lietuvoje naudojamos programinės įrangos – nelicencijuota

Publikuota: 2018-06-05 13:21
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien pristatytas naujausias programinės įrangos (PĮ) industriją vienijančio aljanso „BSA l The Software Alliance“ (BSA) tyrimas atskleidė, kad 50 proc. Lietuvos kompiuteriuose įdiegtos PĮ yra netinkamai licencijuota.

Palyginti su 2016 metais, kai buvo atliktas analogiškas tyrimas, netinkamai licencijuotos PĮ skaičius Lietuvoje sumažėjo 1 proc. punktu. Kaip tyrimo metu atskleidė apklausti įmonių informacijos vadovai (CIO – chief information officers) ir rezultatų analizė, bendrovės, naudojančios nelicencijuotą PĮ, turi itin didelę tikimybę susidurti su pavojingomis saugumo rizikomis.

„Organizacijos visame pasaulyje vis dar neišnaudoja ekonominių ir saugumo galimybių, kurias suteikia tinkamai valdoma programinė įranga. Bendrovės turėtų pradėti naudoti programinės įrangos valdymo (SAM) programas ir taip geriau suprasti, kas vyksta jų tinkluose. Tuo pačiu tai padeda organizacijoms sumažinti skaudžių kibernetinių atakų riziką bei padidinti pajamas“, – sako Victoria Espinel, BSA prezidentė ir vadovė.

Esminiai BSA tyrimo rezultatai:

  • Nelicencijuotos PĮ naudojama kiek mažiau, tačiau vis dar dideliu mastu. Visame pasaulyje nelicencijuotos PĮ mastai vis dar pavojingai dideli ir sudaro 37 proc. visos kompiuteriuose įdiegtos PĮ. Nuo 2016 metų šis rodiklis sumažėjo tik 2 proc. punktais.
  • Bendrovių informacijos vadovai (CIO) teigia, kad nelicencijuota PĮ tampa vis pavojingesnė ir brangesnė. Kenkėjiška įranga, susijusi su nelicencijuota PĮ, bendrovėms visame pasaulyje kainuoja beveik 359 mlrd. JAV dolerių kasmet. Bendrovių atstovai teigia, kad pagrindinė priežastis dėl kurios PĮ įranga jų tinkluose yra licencijuota – galimybė apsisaugoti nuo įsilaužimų ir kibernetinių kenkėjų.
  • Tinkamai licencijuota PĮ ne tik svarbi saugumo aspektu, bet ir atneša ekonominės naudos. Kai bendrovės iš esmės imasi pagerinti jų PĮ valdymo praktikas, gali tikėtis net iki 11 proc. didesnio pelno.
  • Tinkamai valdydamos PĮ bendrovės gali sutaupyti. Tyrimai rodo, kad organizacijos gali iki trečdalio sumažinti išlaidas PĮ, jei naudoja tinkamas PĮ valdymo (SAM) bei licencijų optimizavimo programas.

Naujausias BSA tyrimas „2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity“ ištyrė nelicencijuotos PĮ įrangos naudojimo mastą ir kainą 110 šalių ir apklausė beveik 23 tūkst. namų vartotojų, darbuotojų ir informacijos vadovų (CIO).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!