Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/63618/del-itartino-duomenu-panaudojimo-facebook-suspendavo-apie-200-programeliu/spausdinti/

Dėl įtartino duomenų panaudojimo „Facebook“ suspendavo apie 200 programėlių

Publikuota: 2018-05-15 13:12
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Facebook“ paskelbė naujausius duomenis apie vidinį tyrimą dėl programėlių, „kurios turi prieigą prie didelių duomenų kiekių“ – tyrimas buvo pradėtas kovo mėnesį pasklidus pirmoms žinioms apie tai, kad bendrovė „Cambridge Analytica“, pasinaudodama asmenine socialinio tinklo naudotojų informacija, galėjo paveikti svarbių rinkimų baigtis.

Socialinio tinklo valdytojai skelbia, kad vykdant veikimo principų tyrimą suspenduotos 200 programėlių, rašo „The Verge“. Kol kas nėra skelbiama, ar kurios nors iš šių programėlių piktnaudžiavo „Facebook“ vartotojų duomenimis, tačiau socialinio tinklo valdytojams kilo tam tikrų įtarimų ir šios programėlės neveiks, „kol bus vykdomas išsamus tyrimas, ar jos iš tiesų piktnaudžiavo vartotojų duomenimis“.

Tyrimo metu „Facebook“ atstovai tiesiogiai kalbėsis su programėlių kūrėjais, reikalaus informacijos apie programėles ir jų renkamą informaciją, vykdys auditus, „kurių metu gali būti atliekami ir patikrinimai kūrėjų patalpose“.

Jeigu paaiškės, kad esama daugiau programėlių, kurios piktnaudžiavo vartotojų duomenimis, jos bus nedelsiant ir negrįžtamai pašalintos iš „Facebook“, o visi nukentėję vartotojai bus informuoti panašiai, kaip buvo informuoti apie „Cambridge Analytica“ veiklą – ar patys vartotojai arba tiesioginiai jų draugai yra suteikę leidimą programėlių kūrėjams rinkti jų informaciją.

Jau anksčiau buvo skelbta, kad „Facebook“ ypatingą dėmesį skirs programėlėms, kurios veikė dar iki 2014 metų, kai „Facebook“ leido kūrėjams rinkti ne tik tiesiogiai tokį leidimą suteikusių vartotojų, bet ir visų jų draugų asmeninę informaciją. Viena vertus, malonu matyti, kad „Facebook“ ryžtingai imasi „apsivalymo“, bet, kita vertus, aiškėja, kokio masto buvo šio socialinio tinklo problemos.

Vien per „Cambridge Analytica“ nutekėjo dešimčių milijonų vartotojų informacija, o panašią prieigą prie duomenų galėjo turėti dar 200 bendrovių. Net jei paaiškės, kad nė viena iš jų jokių privatumo reikalavimų nepažeidė, tai yra nerimą keliantis skaičius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!