Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/63387/sukciai-isnaudojo-telegram-ico-gandus-pradedami-netikras-investiciju-svetaines-pavogti-desimtys-tukstanciu-jav-doleriu/spausdinti/

Sukčiai išnaudojo „Telegram“ ICO gandus pradėdami netikras investicijų svetaines – pavogti dešimtys tūkstančių JAV dolerių

Publikuota: 2018-04-24 15:04
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Kaspersky Lab“ tyrėjai atrado keliasdešimt labai įtikinamų netikrų tinklalapių, teigiančių, kad jie investuoja į „Telegram“ kriptovaliutą. Daugelis iš šių svetainių priklauso tai pačiai grupei. Vienu atveju iš aukų buvo pavogta kriptovaliutos už dešimtis tūkstančių JAV dolerių. Visi nukentėjusieji manė, kad investuoja į „Grams“ – naują, neseniai paskelbtą, „Telegram“ valiutą. „Telegram“ oficialiai nepatvirtino naujosios kriptovaliutos ir įspėjo žmones apie nesąžiningas investicijų svetaines.

2017 m. pabaigoje pasklido gandai, kad „Telegram“ pranešimų tarnyba pradėjo „blockchain“ platformai skirtos valiutos (ICO) platinimą, pagrįstą TON (Telegram Open Network) technologija. Nepatikrinta techninė dokumentacija buvo paskelbta internete, tačiau patys „Telegram“ to nepatvirtino. Ši painiava leido sukčiams, sukuriant netikras internetines svetaines, pasinaudoti investuotojų palūkanomis ir taip pavogti didžiules pinigų sumas.

„Kaspersky Lab“ tyrėjai atrado keliasdešimt tokių svetainių, galbūt priklausančių tai pačiai grupei, kurios teigė parduodančios „Grams“ žetonus už kitas kriptovaliutas, įskaitant „Bitcoin“, „Ethereum“, „lice litecoin“ ir kitas. Vieno tinklalapio sandorių išrašas atskleidė, kad sukčiai galėjo iš investuotojų pavogti apie 35 000 JAV dolerių vertės „Ethereum“ kriptovaliutos.

Tyrėjai nustatė, kad kai kurios svetainės buvo tokios įtikinamos, kad netgi po to, kai „Telegram“ ir kiti pradėjo įspėjimus apie galimą sukčiavimą, jos vis dar galėjo užverbuoti potencialius investuotojus. Dauguma svetainių naudoja saugų ryšį, reikalauja registracijos ir sukuria unikalią internetinę piniginę kiekvienai naujai aukai, o dėl to daug sunkiau susekti pinigus.

Atsižvelgiant į padirbtų tinklalapių turinį, atrodo, kad jie gali turėti bendrą savininką. Pavyzdžiui, keletas turi identišką „Mūsų komanda“ skyrių.

„ICO yra gana rizikinga investicija ir daugelis žmonių dar nesupranta, kaip ji veikia, todėl nenuostabu, kad aukštos kokybės netikri tinklalapiai, kurie veikia per saugų ryšį ir turi registraciją, sėkmingai patraukia žmonių dėmesį. Žmonės, norintys investuoti į ICO, turėtų gerai patikrinti įmonę ir įsitikinti, kad jie tiksliai žino, kur leidžia savo pinigus arba kitaip jie juos gali prarasti visam laikui“, – sakė Nadezhda Demidova, pagrindinė „Kaspersky Lab“ internetinio turinio analitikė.

„Kaspersky Lab“ siūlo tokius patarimus vartotojams svarstantiems investuoti į ICO:

  • Ieškokite įspėjamųjų ženklų: pavyzdžiui, kai kuriose netikrose „Telegram“ ICO svetainėse šalia „Telegram“ gamybos vadybininko pareigų buvo tas pats neteisingas paveikslėlis.
  • Atlikite savo namų darbus: visada peržiūrėkite oficialią prekės ženklo svetainę, kad patikrintumėte investicijų svetainės teisėtumą, o prireikus, prieš investuodami pinigus ar kriptovaliutą, kreipkitės į bendrovės ICO komandą.
  • Naudokite patikimus saugumo sprendimus, tokius kaip „Kaspersky Internet Security“ ir „Kaspersky Internet Security for Android“, kurie jus įspės, jei bandysite aplankyti netikrą interneto puslapį.

Norėdami daugiau sužinoti apie suklastotų „Telegram“ ICO grėsmes perskaitykite įrašą Securelist.com tinklaraštyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!