Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/63076/kaspersky-lab-ispeja-meile-trukdo-vartotoju-kibernetiniam-saugumui/spausdinti/

„Kaspersky Lab“ įspėja: meilė trukdo vartotojų kibernetiniam saugumui

Publikuota: 2018-03-28 20:36
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jeigu turite antrąją pusę, tada paklauskite savęs – ar daugiau išmanote apie internetinį saugumą nei jūsų partneris? O galbūt jūs esate tas, kuris visada prašo savo antros pusės pagalbos, kai iškyla problemų su išmaniaisiais telefonais, internetine veikla ar kitomis technologijomis? Naujausias „Kaspersky Lab“ tyrimas parodė, kad poroje dažniausiai vienas asmuo labiau saugo savo asmeninius duomenis nei kitas. Todėl poros, kurios daug laiko praleidžia kartu ir naudoja tuos pačius įrenginius, gali nukentėti nuo duomenų nutekėjimo, prietaiso pažeidimų ar turėti piniginių nuostolių.

Net jei kibernetinėje erdvėje esate atsargus, jūsų partneris (nesvarbu, kiek jūs jį mylite) galbūt toks nėra. „Kaspersky Lab“ įspėja, kad jūsų išrinktieji jums gali kelti riziką dėl to, kiek savo skaitmeninio gyvenimo (įskaitant jūsų įrenginius, duomenis ir veiklą) jūs su jais dalijatės.

Tyrimas parodė, kad 82 % porų tarpusavyje naudoja tuos pačius įrenginius. O 77 % respondentų taip pat su savo partneriais dalijasi socialiniais tinklais, internetine bankininkyste ar kitomis paskyromis.

Nors šiuolaikiniuose santykiuose dalintis išmaniaisiais įrenginiais yra ganėtinai įprasta, bet „Kaspersky Lab“ įspėja, kad tada turi būti ir bendra atsakomybė už internetinį saugumą. Pusė apklaustųjų (57 %) sakė, kad manoma, jog jie labiau atsargūs nei jų partneriai, kai kalbama apie veiklą ir saugumą internete, o iš jų net 75 % vyrų linkę manyti, kad jie labiau supranta elektroninę erdvę nei jų mylimoji.

Tie, kurie galvoja, kad yra labiau išmanantys kibernetinę erdvę, dažnai patys padeda kitam. Net 94 % tokių žmonių sako, kad jie visada stengiasi padėti savo antrajai pusei su bet kokiomis technologinėmis problemomis. Tačiau pagalba kartais gali būti ir nepageidaujama, o trečdalis (31 %) žmonių, kurie žino, kad jų partneris IT srityje yra geresnis – vengia prašyti pagalbos. Toks elgesys yra įprastas, nes dauguma asmenų, pagal mūsų apklausą, internete elgiasi neatsargiai. Pavyzdžiui, prisijungdami prie „Wi-Fi“, nepatikrina ar tinklas yra saugus (58 %), atsisiunčia failus iš nežinomų šaltinių (41 %), be priežiūros palieka įrenginius viešoje erdvėje (32 %), o visa tai gali pakenkti jų prietaisams ar asmeniniams duomenis.

Poroje, tai gali sukelti problemų. Suinteresuotieji (28 %) teigia, kad jie turi daugiau problemų su savo įrenginiais ir internetinėmis paskyromis, nes dalijasi jais su mažiau atsargiais partneriais. Tyrimo metu pastebėtos specifinės problemos: pažeisti (30 %) arba netyčia užsikrėsti kenkėjiškomis programomis (24 %) įrenginiai, partneriai dalijasi savo artimųjų duomenimis be jų sutikimo (18 %), partneriai dėl kenkėjiškų programų neteko pinigų (16 %).

Laikantis šių paprastų žingsnių poros galės pasidalinti atsakomybe už savo kibernetinį saugumą:

  1. Pradėkite taip, kaip ketinate tęsti: kai pirmą kartą pradedate dalintis prietaisais ir paskyromis, pvz., kompiuteriais, internetine bankininkyste ir prenumeratomis, nustatykite pagrindines taisykles, kuo galite dalintis ir kodėl. Laikykitės šių taisyklių taip, kad abiem būtų patogu.
  2. Nebijokite paprašyti vienas kito pagalbos: ypač jei vienas iš jūsų turi daugiau kibernetinių žinių nei kitas. Jei daugiau žinių turite jūs, tai įsitikinkite, kad jūsų partneris jaučia, kad gali pasikalbėti su jumis apie internetinį saugumą – tai padės apsaugoti jus ir jūsų bendrą „skaitmeninę karalystę“. O jei esate tas, kuris turi mažiau žinių nei partneris, paprašykite pagalbos ir atvirai kalbėkite apie kibernetinį saugumą, nekentėkite vienas.
  3. Bendra atskaitomybė: nusistatykite bendras saugumo gaires, pvz.: niekada neprisijunkite prie nesaugaus „Wi-Fi“ ryšio, arba niekada nesisiųskite failų iš nežinomų ar nepatvirtintų šaltinių.
  4. Naudokite technologijas, kurios apsaugos jus abu: naujausi saugumo sprendimai, tokie kaip „Kaspersky Total Security“, gali pasirūpinti kiekvienos poros bendra skaitmenine karalyste, nuo slaptažodžių apsaugos iki apsaugos nuo naujausių žinomų ir nežinomų kibernetinių grėsmių. Be to, naudodamiesi „My Kaspersky“ paskyra, jūs ar jūsų partneris turi galimybe valdyti ir apsaugoti savo antrosios pusės įrenginius ir paskyras.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!