Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/62210/europos-komisija-siulo-investuoti-i-pasaulines-klases-europos-superkompiuterius/spausdinti/

Europos Komisija siūlo investuoti į pasaulinės klasės Europos superkompiuterius

Publikuota: 2018-01-11 13:12
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Komisija planuoja kartu su valstybėmis narėmis investuoti į pasaulinės klasės Europos superkompiuterių infrastruktūros kūrimą. Superkompiuterių reikia, kad būtų galima apdoroti vis didesnius duomenų kiekius. Jų nauda visuomenei akivaizdi daugelyje sričių: nuo sveikatos priežiūros ir atsinaujinančiųjų išteklių energijos iki automobilių saugos ir kibernetinio saugumo.

Šiandien paskelbta priemonė būtina norint, kad ES duomenų ekonomika būtų konkurencinga ir nepriklausoma. Šiuo metu Europos mokslininkai ir pramonė vis daugiau duomenų apdoroja už ES ribų, nes Europos Sąjungoje turimų kompiuterinių išteklių jų poreikiams nepakanka. Priklausomybė nuo kitų šalių kelia grėsmę privatumui, duomenų apsaugai, komercinėms paslaptims ir duomenų nuosavybei, ypač duomenis naudojant konfidencialioms reikmėms.

Naujoji teisinė ir finansavimo struktūra – bendroji įmonė „EuroHPC“ – visoje Europoje pirks, statys ir diegs pasaulinio lygio itin našią skaičiavimo (angl. HPC) infrastruktūrą. Ji taip pat rems mokslinių tyrimų ir inovacijų programą, skirtą technologijoms, techninei įrangai ir šių superkompiuterių programinei įrangai sukurti.

Infrastruktūra „EuroHPC“ atvers Europos pramonei, ypač mažosioms ir vidutinėms įmonėms, daugiau galimybių naudotis superkompiuteriais novatoriškiems produktams kurti. Pasitelkę itin našų skaičiavimą pramonės sektoriai ir įmonės gerokai sutrumpina produkto projektavimo ir gamybos ciklus, paspartina naujų medžiagų kūrimą, sumažina išlaidas, efektyviau naudoja išteklius, sutrumpina ir patobulina sprendimų priėmimo procesus. Pavyzdžiui, naudojant superkompiuterius, automobilių gamybos ciklus galima sutrumpinti nuo 60 iki 24 mėnesių.

ES bendrajai įmonei „EuroHPC“ skirs maždaug 486 mln. EUR iš dabartinės daugiametės finansinės programos. Panašus įnašas bus gautas iš valstybių narių ir asocijuotųjų šalių. Iki 2020 m. iš viso bus investuota maždaug 1 mlrd. EUR viešųjų lėšų, o privatūs šios iniciatyvos dalyviai prisidės nepiniginiais įnašais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!