Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/61947/duomenu-sifravimo-sprendimai-tampa-iprasti-kaip-antivirusines-programos/spausdinti/

Duomenų šifravimo sprendimai tampa įprasti kaip antivirusinės programos

Publikuota: 2017-12-14 14:35
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Ponemon“ instituto tyrimas atskleidė, kad kas antra įmonė didžiausia grėsme duomenų saugumui laiko darbuotojų klaidas. Taip manančių įmonių – 54 proc. Siekiant apsaugoti duomenis 41 proc. įmonių naudoja nuoseklią šifravimo strategiją.

Pasak „Ponemon“, dažniausiai verslas renkasi duomenų šifravimą dėl privatumo ir duomenų apsaugos reikalavimų atitikties (55 proc. respondentų), intelektinės nuosavybės apsaugos (51 proc.) ir tik galiausiai dėl duomenų pažeidimo rizikos eliminavimo (10 proc.) ar esančios vidinės saugumo politikos (19 proc.).

Duomenų šifravimas, kaip viena iš įmonėms rekomenduojamų techninių priemonių, minimas ir kitais metais įsigaliosiančiame ES Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR).

Pasak „Baltimax“ duomenų apsaugos sprendimų vadovo Augustino Daukšo, duomenų šifravimo sprendimai šiuo metu vis labiau prilygsta antivirusinėms programoms – jų diegimas yra nekvestionuojamas ir laikomas esminiu duomenų apsaugos garantu.

„Šifravimas padeda spręsti duomenų saugumo problemas tiek smulkiose, tiek stambiose įmonėse: tokie saugumo sprendimai apsaugo jautrius duomenis nuo neautorizuoto naudojimo, sumažina duomenų pažeidimų, galimų kibernetinių atakų rizikas“, – teigia A. Daukšas.

Anot saugumo eksperto, įmonės pirmiausia turėtų identifikuoti savo silpnąsias vietas, kas kelia didžiausią riziką duomenų saugumui. Apsaugojus įmonės darbo vietas būtina atsižvelgti į nutolusių įrenginių apsaugą – labiausiai pažeidžiami yra būtent nešiojamieji kompiuteriai, kurie pasiimami į keliones ar namo po darbo, bei mobilieji įrenginiai.

Renkantis duomenų šifravimo sprendimą, A. Daukšas pataria rinktis ne tik pagal funkcionalumą ir šifravimo stiprumą, bet ir pagal patogumą naudoti.

„Jei sprendimas yra sudėtingas ir jo valdymui reikia specifinių žinių, mažiau įgudę vartotojai bus linkę jo nenaudoti arba naudos tik minimaliai, tad neišnaudos visų galimybių įmonės duomenų apsaugai sustiprinti. Šiuo atveju itin svarbus lengvas šifravimo valdymas“, – komentuoja „Baltimax“ atstovas.

Tą parodė ir šių metų pradžioje atlikta tyrimų agentūros IDC apklausa: renkantis šifravimo sprendimus didesnis prioritetas keliamas ne kainai, o šifruojamų duomenų atsarginėms kopijoms ir duomenų atstatymo galimybei. Lengvas šifravimo naudojimas iš vartotojų pusės vos keliais procentais nusileidžia kainos kriterijui.

Verslas taip pat vertina papildomas duomenų šifravimo sprendimų galimybes: duomenų trynimą iš prarastų įrenginių, tokių įrenginių užrakinimą nuotoliniu būdu, centralizuotą šifravimo valdymą.

„Ponemon“ tyrime dalyvavo 4 802 respondentai iš skirtingų sektorių vienuolikoje valstybių: JAV, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Australijoje, Japonijoje, Brazilijoje, Rusijoje, Meksikoje, Indijoje ir Arabijoje (Saudo Arabijoje ir JAE).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!