Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/61937/kovoje-del-interneto-ateities-laukiama-didziuju-bendroviu-triumfo/spausdinti/

Kovoje dėl interneto ateities laukiama didžiųjų bendrovių triumfo

Publikuota: 2017-12-14 09:09
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

JAV reguliuotojai gali priimti sprendimą, turėsiantį įtakos viso pasaulio interneto vartotojams.

Federalinė komunikacijos komisija (FCC) balsuos dėl pirmininko Ajito Pai pasiūlymo naikinti vadinamąjį tinklo neutralumą (net neutrality) – taisykles, reikalaujančias, kad interneto paslaugų tiekėjai vienodai trauktuotų visą pasauliniu tinklu keliaujančią informaciją. Laukiama, kad visi trys FCC nariai, deleguoti respublikonų partijos, palaikys pasiūlymą ir nusvers dviejų demokratų delegatų balsus.

Eiliniams mirtingiesiems tai gali atrodyti techninė smulkmena, tačiau „tinklo neutralumas“ kelia nemenkų ekspertų aistrų abipus Atlanto. Ligšiolinių taisyklių šalininkai teigia, kad jas panaikinus didieji interneto paslaugų tiekėjai gali imti piktnaudžiauti savo padėtimi ir dirbtinai kurti kliūtis esamų ar potencialių konkurentų duomenų srautams, kas faktiškai prilygtų įteisintai cenzūrai.

Tuo metu „tinklo neutralumo“ priešininkai aiškina, kad dabartinis reguliavimas apsunkina interneto paslaugų tiekėjų veiklą, kenkia jų galimybėms plėtoti inovacijas ir neleidžia pritaikyti paslaugas prie vartotojų poreikių.

Daugelis šalių atskirai reguliuoja interneto taisykles (ES tai daroma Briuselio lygmeniu), tačiau JAV sprendimas atsisakyti „tinklo neutralumo“ principo gali tapti svarbiu postūmiu globalioms permainoms. Jei FCC priims laukiamą sprendimą, galima tikėtis, kad vartotojų teisių gynėjai mėgins jį užginčyti teismuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!