Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/61583/kaspersky-lab-pristato-polys-saugia-internetine-balsavimo-sistema-pagrista-blockchain-principu/spausdinti/

„Kaspersky Lab“ pristato „Polys“ – saugią internetinę balsavimo sistemą, pagrįstą „blockchain“ principu

Publikuota: 2017-11-14 14:16
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kasmetiniame „Cyber Security Weekend“ renginyje „Kaspersky Lab“ bendrovė pristatė verslo naujovę: pritaikomą internetinę balsavimo platformą nekomercinėms organizacijoms, verslo įmonėms ir bendruomenėms, kuri naudoja „blockchain“ technologiją ir užtikrina skaidrius kodavimo algoritmus.

Šiuolaikinėje visuomenėje internetinio balsavimo idėja itin svarbi, nes universitetai, įmonės ir bendruomenės, nori išgirsti savo narius, kuriems dėl geografinės padėties ar kitų priežasčių, dalyvauti balsavime fiziškai gali būti sudėtinga. Tačiau iškyla rizika, kad didelės apimties internetinis balsavimas suteiks galimybes kibernetiniams nusikaltėliams manipuliuoti balsavimo rezultatais. „Cyber Security Weekend“ renginyje ekspertai iš „Kaspersky Lab“, „Agriledger“ ir „Richtopia“ susirinko tam, kad aptartų, kaip galima užtikrinti šį procesą ir garantuotų, kad balsavimo rezultatai nebūtų paveikti išorės ar vidaus veiksnių.

„Kaspersky Lab“ pristatė eksperimentinį projektą „Polys“ – naują komercinį sprendimą, kuriuo siekiama suteikti visiems galimybę saugiai ir anonimiškai balsuoti internetu, be galimybės dalyviams ar organizatoriams keisti galutinius balsavimo rezultatus.

Vartan Minasyan, „Kaspersky Lab“ Investicijų ir Inovacijų skyriaus vadovas, sakė: „Kuriant technologijas, kur svarbu užtikrinti saugumą, „Kaspersky Lab Business Incubator“ remiasi tiek vidinės, tiek išorinės komandas idėjomis. Viena iš tokių sričių yra internetinis balsavimas ir nagrinėjant galimus „blockchain“ įgyvendinimus, mūsų komanda suvokė, kad ši technologija, kartu su įmonės kompiuterių saugumo patirtimi, galėtų išspręsti pagrindines problemas, susijusias su internetinio balsavimo privatumu, skaidrumu ir saugumu. Džiaugiamės, kad šiai naujovei sugebėjome sukurti tinkamą ir saugią aplinką.“

„Polys“ yra pagrįstas „Ethereum“ (kartais vadinamu „Blockchain 2.0“) principu, todėl balsavimo patikra ir pats balsavimas gali būti atliekami decentralizuotai. Apsaugos pranašumai, susiję su „blockchain“ tipo balsavimu, yra itin reikšmingi:

  • Dėl decentralizuoto „blockchain“ pobūdžio, balsavimo vykdymo tikslumą gali patikrinti patys tinklo dalyviai. Visi balsavimo duomenys saugomi ne serveriuose, o balsavimo dalyvių kompiuterių informaciniuose blokuose. Norėdami juos ištrinti, įsilaužėliai turėtų pažeisti visus kompiuterius ir gauti prieigą prie atskirų duomenų rinkinių.
  • „Blockchain“ leidžia rinkėjui pačiam patikrinti, ar jų balsas iš tiesų buvo įregistruotas teisingai ir automatiškai parodo bet kokius balsavimo pakeitimas.
  • „Blockchain“ skaidrumas padeda kontroliuoti balsus ir užtikrinti nepriklausomų šalių balsavimo auditą.
  • Toks balsavimo būdas nereikalauja papildomų išteklių ar personalo.

Dar viena „Polys“ sprendimo naujovė yra ta, kad jame nėra apribojimų, būdingų kitiems „blockchain“ tipo sprendimams:

  • „Polys“ balsavimo sistemoje „blockchain“ yra užkoduotas ir paremtas matematiniais algoritmais. Tai padeda užtikrinti anonimiškumą, paslėpti tarpinius rezultatus ir atlikti užkoduotų duomenų skaičiavimus, o tai yra kažkas tokio, ko kitos „blockchain“ sistemose negalėdavo padaryti dėl savo paplitimo ir atviro prieinamumo.
  • „Polys“ šaltinio kodas yra viešai prieinamas, o tai leidžiant bet kokiam „blockchain“ entuziastui, bandytojui ar e-balsavimo rėmėjui išmėginti, patvirtinti ir išnagrinėti technologiją naudojant „GitHub“.

Jutta Steiner, „Parity Technologies“ steigėja, projekto partnerė ir konsultantė, komentavo: „Parity Technologies“ džiaugiasi, kad tokiam pažangiam projektui „Polys“ pasirinko jų platformą. „Blockchain“ vis plačiau naudojamas daugelyje pramonės šakų, todėl tikime, kad balsavimo procedūros decentralizavimas užtikrins skaidrų procesą ir sukurs aukštą pasitikėjimo lygį.“

Tiems, kurie nori išbandyti šią paslaugą, siūlome nemokamą ir paprastą sprendimą. „Polys“ taip pat siūlo pritaikomą platformą, kuri yra visiškai tinkama plataus masto balsavimas ir gali būti pritaikyta pagal konkrečius autorizacijos, sąsajos, dizaino ir kitus integravimo reikalavimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!