Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/6105/istatymas-uztikrins-saugios-informacines-visuomenes-pletra/spausdinti/

Įstatymas užtikrins saugios informacinės visuomenės plėtrą

Publikuota: 2006-11-30 08:16
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Vyriausybė patvirtino Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo įstatymo koncepciją. Įstatymas reglamentuos santykius, susijusius su elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumu, bei sudarys prielaidas vartotojų pasitikėjimui informacine visuomene ir saugios informacinės visuomenės plėtrai.

Įstatymas reguliuos ir informacinės visuomenės tarpinių paslaugų teikėjų veiklą, be to, bus sustiprinti ne tik elektroninių ryšių tinklai, bet ir informacinės sistemos. Įstatymas apibrėš ir įtvirtins visuomeninių santykių, susijusių su tinklų ir informacijos saugumu, teisinio reguliavimo pagrindus. Jis bus taikomas viešųjų tinklų, viešųjų elektroninių ryšių paslaugų ar informacinės visuomenės tarpinių paslaugų, teikiamų viešaisiais tinklais, teikėjams. Įstatyme taip pat bus nustatyti bendrieji reguliavimo pagrindai ir teisiniai pagrindai priimti poįstatyminius teisės aktus, kuriuose bus detalizuotos Įstatymo nuostatos.

Lietuvoje vis daugiau visuomenės socialinių santykių perkeliami į virtualią erdvę aktyviai naudojant elektroninius ryšius ne tik informacijos gavimui ar siuntimui, bet ir elektroninės bankininkystės, elektroninio verslo bei elektroninės valdžios galimybių realizavimui. Deja, šie pokyčiai skatina ir neteisėtą veiklą elektroninėje erdvėje.

2005 m. tinklų ir informacijos saugumo padėties Lietuvoje tyrimas parodė, kad 78 proc. tiesioginės apklausos dalyvių, 79 proc. verslo įmonių ir 100 proc. interneto prieigos paslaugų teikėjų susiduria su įvairiais kompiuteriniais virusais. Atitinkamai 63 proc. interneto vartotojų, 76 proc. verslo įmonių ir 100 proc. interneto prieigos paslaugų teikėjų nurodė susiduriantys su nepageidaujamais elektroniniais laiškais internete. 18 proc. apklausos dalyvių, 25 proc. verslo įmonių ir 71 proc. interneto prieigos paslaugų teikėjų yra patyrę žalos dėl įvairių tinklų ir informacijos saugumo incidentų. Atsižvelgiant į šią situaciją, būtinas nuolatinis ir sistemingas valstybės požiūris į tinklų ir informacijos saugumo problematiką stiprinant teisinę bazę šioje srityje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!