Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/59487/asmens-duomenu-apsaugos-svetaine-be-asmens-duomenu-apsaugos/spausdinti/

Asmens duomenų apsaugos svetainė – be asmens duomenų apsaugos

Publikuota: 2017-05-18 12:08
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kelias pastarąsias dienas Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) svetainė dirba neįprastu režimu – užsukus į ją lankytojus pasitinka pranešimas, kad svetainė nesaugi.

Greta svetainės adreso naršyklės adreso eilutėje matomas perbrauktas https protokolo ženklas, nudažytas raudona spalva, o greta – dar ir užrašas, kad „Svetainė nesaugi“. Be to, lankytojams, užeinantiems į šią svetainę naudojantis mobiliaisiais įrenginiais, naršyklė apskritai rekomenduoja pasukti atgal, nes tikėtina, kad svetainės kontrolę galėjo perimti piktavaliai.

Asmens duomenų apsaugos svetainė – be asmens duomenų apsaugos

Bet tiesa yra gerokai banalesnė už mintį, kad kibernetiniai teroristai užgrobė svetainę, kurios valdytojai turėtų rūpintis piliečių duomenų apsauga. VDAI atstovų teigimu, tiesiog baigėsi inspekcijai priklausančio https sertifikato galiojimo laikas.

Sertifikato atnaujinimo procesas buvo pradėtas dar iki jo galiojimo pabaigos, tačiau operatyviai atlikti šį pirkimą sutrukdė Viešųjų pirkimų įstatymu nustatyti ribojimai – teko skelbti konkursą, o ir nuo konkurso pabaigos bei oficialaus sertifikato įsigijimo turi praeiti tam tikras laikas iki sertifikato įsigaliojimo.

VDAI „15min“ teigė, kad įprastu režimu ir su galiojančiu https sertifikatu svetainė vėl pradės veikti artimiausiu metu.

Https sertifikato naudojimas užtikrina, kad vartotojas tikrai jungiasi prie tos svetainės, kurios pavadinimas užrašytas adreso eilutėje, be to, šio sertifikato naudojimu užtikrinama, kad visi duomenys tarp vartotojo naršyklės ir svetainės valdytojų tarnybinės stoties keliauja šifruotu pavidalu, todėl jų negali nukniaukti kibernetiniai vagys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!