Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/58716/naujausioje-chrome-narsykles-versijoje-itin-naudingas-patobulinimas/spausdinti/

Naujausioje „Chrome“ naršyklės versijoje – itin naudingas patobulinimas

Publikuota: 2017-03-16 20:16
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Interneto naršyklės „Chrome“ gerbėjams – šventiškos naujienos: šią savaitę išplatinta naršyklės versija „Chrome 57“ leis iš nešiojamųjų kompiuterių išspausti kur kas daugiau autonominių darbo valandų, rašo arstechnica.com.

Praėjusių metų rugsėjį šią naršyklę tobulinanti „Chromium“ komanda buvo užsiminusi, kad ruošiamas patobulinimas, pakeisiantis tuo metu nenaudojamų, bet atidarytų naršyklės skirtukų traktavimą – ir džiugu, kad jų pažadai realizuoti anksčiau nei tikėtasi. Iš esmės naujasis patobulinimas reiškia, kad visi fone atidaryti skirtukai išnaudos apie 1 proc. tam skirtukui įprastų vieno procesoriaus branduolio pajėgumų.

Naujoje naršyklės versijoje taikoma neaktyvių skirtukų „pridusinimo“ technologija yra ganėtinai sudėtinga: jeigu skirtukas 10 sekundžių veikia foniniu režimu (t. y., ne jis yra tuo metu matomas pagrindiniame naršyklės lange), jam priskiriamas tam tikras sekundėmis matuojamas „procesoriaus biudžetas“, ribojantis procesoriaus naudojimo aktyvumą. Ir procesoriaus pajėgumus tam skirtukui leidžiama naudoti tik tol, kol neišnaudotas visas jam skirtas biudžetas. Tiesa, šis išteklių panaudojimo limitas yra nuolat papildomas, bet labai lėtai – po 0,01 s per sekundę.

Savaime suprantama, kai kurie skirtukai yra priskiriami išimtims ir jų aktyvumas nėra ribojamas – pavyzdžiui, neliečiami tokie skirtukai, kuriuose įjungtas muzikos grojimas ar kurie palaiko nuolatinį ryšį su įvairiomis interneto paslaugomis per „WebRTC“ ar „WebSockets“ technologiją. Be to, „Google“ skelbia, kad biudžeto regeneravimo sparta gali būti pakoreguota kaupiant duomenis ir vertinant, kaip resursų ribojimas veikia skirtukų veikimą.

Ilgalaikiuose „Google“ tiksluose numatyta, kad foninių skirtukų išnaudojamų išteklių ribojimas ateityje tik griežtės ir iki 2020 metų tuo metu nenaudojami skirtukai turėtų apskritai nebenaudoti nei procesoriaus pajėgumų, nei energijos. Kažkada šiais metais bus išleistas ir išmaniesiems telefonams bei planšetėms skirtos „Chrome“ naršyklės atnaujinimas, kuris iškart išjungs tuo metu nenaudojamų skirtukų atnaujinimą – šiuo metu atnaujinimai vykdomi penkias minutes po skirtuko perėjimo į foninį režimą.

Iki 2020 metų atverti interneto puslapiai galės išvengti tokio „slopinimo“ akivaizdžiai pareikšdami, kad jų išjungimas nepageidautinas, bet nuo 2020 metų neliks ir tokios galimybės, todėl „Chrome“ galės kur kas agresyviau optimizuoti atminties ir procesoriaus naudojimą, o mes galėsime džiaugtis tris paras veikti galinčiai išmaniaisiais įrenginiais.

Savaime suprantama, „Google“ neketina riboti darbo su keliais naršyklės langais vienu metu – populiariosios naršyklės kūrėjai nori paskatinti svetainių kūrėjus atsisakyti daugybės fone veikiančių „JavaScript“ procesų ir pereiti prie santykinai naujos interneto technologijos, vadinamos „Service Workers“. Ši technologija, pagal jos 2015 birželį paviešintą aprašą, turėtų suteikti galimybę interneto svetainėms atlikti tokius dalykus, kurių šiuo metu paprastai tikimės tik iš įdiegtų programėlių, tačiau naudojant kur kas mažiau išteklių, nei tą daro dabartinės svetainės ar programėlės.

Jeigu naudojate „Chrome“ ir norėtumėte ją atsinaujinti, viršutiniame dešiniame naršyklės lango kampe suraskite meniu punktą, iliustruotą trimis vertikaliai išdėstytais taškais, jį paspaudus paieškokite meniu punkto „Settings“ (arba lietuviškoje naršyklėje „Nustatymai“) ir tada pasirinkite punktą „About“ (lietuviškai - „Apie“), esantį viršutiniame kairiame ekrano kampe.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!