Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/5812/grizti-i-visuomene-nuteistiesiems-pagelbes-simuliacinis-zaidimas-mano-kelias/spausdinti/

Grįžti į visuomenę nuteistiesiems pagelbės simuliacinis žaidimas „Mano kelias“

Publikuota: 2006-10-27 10:10
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Kalėjimų departamentas

Kalėjimų departamento užsakymu uždaroji akcinė bendrovė „Terra IT“ sukūrė nuteistųjų informavimo ir motyvavimo sistemą (NIMC), kurios vienas svarbiausių produktų – kompiuterinis simuliacinis žaidimas „Mano kelias“ ir virtualus darbo paieškos centras.

Žaidimo tikslas – modeliuoti gyvenimą nuteistojo, kuris atliko bausmę ir grįžo į laisvę. Su realiu gyvenimu žaidėjas supažindinamas pateikiant įvairias gyvenimo situacijas ir paliekant sprendimų laisvę. Modeliuojant ekspertų sukurtas gyvenimiškas socialines-psichologines situacijas žaidėjas akstinamas elgtis teisingai. Jis skatinamas įsidarbinti, siekti karjeros, gerinti santykius su aplinkiniais. Kiekvieną savaitę ar savaitgalį jis turės susiplanuoti – tą patį raginama daryti ir tikrame gyvenime.

Vos atsidūrusiam virtualiame gyvenime nuteistajam teks rinktis: pasukti į darbo biržą ar sumušti rankom su nelegalų darbą siūlančiu, bet užtat iš karto sumokančiu verslininku. Nuo žaidėjo sąmoningumo priklausys, priims jis ar atmes gundantį buvusio draugelio siūlymą sulošti iš pinigų. Visus juos praradęs neteks žmonos pasitikėjimo likučių, todėl vakare teks grįžti ne pas ją, o į nakvynės namus...

Lietuvoje niekas rimtai netyrinėjo kompiuterinių žaidimų įtakos žaidėjams, nors ja neabejojama. Ypač tam paveikūs vaikai. Žaidimai, kuriuose vyrauja smurtas, skatina netoleranciją, agresyvumą. Sutapatinus realų ir virtualų pasaulius pervertinamos asmeninės galimybės, imama tikėti, kad nenusisekusį epizodą galima „peržaisti“, nes rezerve – dar penkios ar šešios „gyvybės“...

Tikimasi, kad nuo visuomenės nutolusiems nuteistiesiems simuliacinis žaidimas „Mano kelias“ padės atgauti realybės pojūtį, skatins laikytis visuotinai priimtų normų ir taisyklių. Planuojama, kad pirmi tikslinės grupės dalyviai (nuteistieji) žaidimą išbandys ir savo darbo skelbimą virtualiame darbo paieškos centre patalpins šių metų lapkritį.

Be simuliacinio žaidimo „Mano kelias“, „Terra IT“ sukūrė NIMC portalą (laikinas adresas project2.terrait.net/pub/default.aspx ; vėliau bus perkeltas į Kalėjimų departamento tinklapį adresu: nimc.kaldep.lt), darbo biržos skiltį NIMC portale, Nuteistųjų informavimo ir motyvavimo programą.

Kalėjimų departamentas, pasirašęs sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Europos socialinio fondo agentūra, nuo 2005 m. kovo 14 d. pradėjo vykdyti projektą ,,Nuteistųjų rengimas savarankiškam gyvenimui stiprinant motyvaciją integruotis į visuomenę ir darbo rinką”. Projekto trukmė – 36 mėn. (iki 2008 m. kovo 1 d.), biudžetas – 1,62 mln. litų, iš jų apie 1,54 mln. litų – Europos socialinio fondo agentūros lėšos.

Projektu siekiama skatinti nuteistųjų socialinę integraciją, kad būtų išvengta jų socialinės atskirties, t.y. motyvuojant bausmę atliekančius asmenis siekti bendrojo ir specialaus išsilavinimo bei legalių pajamų šaltinio, suteikiant galimybę gauti aktualios informacijos apie socialinę paramą, švietimo paslaugas, įsidarbinimo galimybes, ugdyti jų socialinius įgūdžius ieškant tinkamos informacijos, taip pat pateikiant teisinę informaciją, susijusią su jų grįžimu į laisvę.

Projekto partneriai – Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namai, keturios Pravieniškėse esančios pataisos įstaigos ir Kauno darbo birža. Projektas bus įgyvendintas etapais per trejus metus. Visuose pataisos namuose parengtos kompiuterinės mokymo klasės nuteistiesiems. Projekto tikslinė grupė – 3000 laisvės atėmimo bausmę atliekančių asmenų. Su jais dirbs specialius kvalifikacijos kėlimo kursus baigę 75 pataisos namų pareigūnai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!