Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/56502/greiciausias-pasaulio-kompiuteris-naudoja-kiniska-mikroschemu-rinkini/spausdinti/

Greičiausias pasaulio kompiuteris naudoja kinišką mikroschemų rinkinį

Publikuota: 2016-09-27 14:00
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Vitoldas Martka
Aut. teisės: ©VIPhost tinklaraštis
Inf. šaltinis: VIPhost tinklaraštis

Greičiausias pasaulio kompiuteris naudoja kinišką mikroschemų rinkinįPirmą kartą superkompiuterių segmente pats greičiausias superkompiuteris naudoja kinišką mikroschemų rinkinį. Tai lūžio taškas Kinijos bandymuose mažinti priklausomybę nuo importuojamų technologijų elektronikos srityje.

„Sunway TaihuLight“ pavadintas superkompiuteris sukonstruotas ir paleistas Kinijos Superkompiuterių centre Wuxi mieste, Jiangsu provincijoje. Naujasis skaičiuojamosios galios simbolis yra daugiau kaip du kartus galingesnis už antroje vietoje esantį pirmtaką. Superkompiuteris naudoja SW26010 procesorius, kurie specialiai buvo sukurti „Shanghai High Performance IC“ tyrimų centre.

„Naujasis superkompiuteris sukurtas naudojant visiškai naują architektūrą, kurią kiniečiai sukūrė patys, o ne naudojo esamą“, – teigia Jack Dongarra Tenesio universiteto profesorius, kuris atsakingas už TOP500 pasaulio galingiausių superkompiuterių vertinimo metodikos sudarymą.

Naujasis superkompiuteris įkūnija Kinijos siekius kurti savo procesorius ir mikroschemų rinkinius, kurie galėtų pakeisti importuojamus ir taip išlaisvinti nuo importuojamos elektronikos technologijų priklausomybės. Taip pat tai bandymas mažinti priklausomybę nuo JAV įmonių saugumo ir gynybos srityse. Superkompiuteryje panaudoti procesoriai nėra tokie patys kaip bendro naudojimo asmeniniuose kompiuteriuose, bet tai tikrai yra postūmis į bendro naudojimo procesorių rinką.

Ankstesnis superkompiuteris, pavadinimu „Tianhe-2“, naudojo procesorius pagamintus JAV bendrovėje INTEL ir buvo sukonstruotas ir paleistas taip pat Kinijoje. Dabar šis kompiuteris TOP500 sąraše užima antrąją vietą.

„Sunway TaihuLight“ superkompiuterio pergalė, tai iš dalies pergalė prieš „Intel“ procesorių gamintojo dominavimą serverių rinkoje. Pagal statistiką „Intel“ užima apie 96 procentus serverių procesorių rinkos.

Superkompiuteriai yra sudaryti iš daugelio serverių sujungtų tarpusavyje ir galintys apdoroti milžiniškus kiekius informacijos ir atlikti sudėtingus skaičiavimus. Kadangi superkompiuteriai yra itin brangūs ir reti gaminiai, todėl jie dažniau tarnauja technologijų pasiekimų demonstravimui, nei kasdieninių užduočių atlikimui.

„Intel“ atstovas atsisakė komentuoti naują superkompiuterį.

Kiti mikroprocesorių gamintojai, kaip „Qualcomm Inc.“ dirba kartu su Kinijos įmonėmis mikroprocesorių gaminimo srityse. Technologijų teikėjas „ARM Holdings“, kurių gaminiai yra naudojami išmaniųjų telefonų gamyboje taip pat taikosi atsiriekti dalį augančios Kinijos rinkos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!