Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/56056/finansiniu-ispuoliu-skaicius-2016-m-antraji-ketvirti-padidejo-16-proc/spausdinti/

Finansinių išpuolių skaičius 2016 m. antrąjį ketvirtį padidėjo 16 proc.

Publikuota: 2016-08-26 09:58
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Remiantis „Kaspersky Lab“ antrojo ketvirčio IT grėsmių raidos ataskaitos rezultatais, finansinės kenkėjiškos programos tobulėja dėl kenkėjiškų programų kūrėjų bendradarbiavimo. Antrajame ketvirtyje „Kaspersky Lab“ produktai užblokavo 1 132 031 finansinių kenkėjiškų programų išpuolį, o tai 15,6 proc. daugiau, palyginti su ankstesniu ketvirčiu. Viena iš tokio augimo priežasčių – dviejų pirmaujančių bankininkystės „Trojos“ virusų autorių „Gozi“ ir „Nymaim“ bendradarbiavimas, dėl kurio abu virusai atsidūrė finansinių kenkėjiškų programų dešimtuke.

Finansinių išpuolių skaičius 2016 m. antrąjįketvirtį padidėjo 16 proc.

Bankiniai „Trojos“ virusai išlieka pavojingiausia interneto grėsme. Šie virusai dažniausiai platinami per užkrėstas ar padirbtas svetaines ir šlamštlaiškius, užkrečia oficialius naudotojų internetinės bankininkystės puslapius, bandydami pavogti asmeninę informaciją, pavyzdžiui, banko sąskaitos duomenis, slaptažodžius ar mokėjimo kortelių duomenis.

Kaip skelbia „Kaspersky Lab“ ketvirčio statistika, šių kenkėjiškų programų labiausiai buvo puolama Turkija: antrajame ketvirtyje 3,45 proc. „Kaspersky Lab“ produktų naudotojų čia susidūrė su šia internetine grėsme. Antroje vietoje buvo Rusija (2,9 proc.), trečioje – Brazilija (2,6 proc.). Beje, šiuo metu vykstančios olimpinės žaidynės trečiąjį ketvirtį išpuolių sąraše gali pastūmėti Braziliją į viršų.

„Finansinės kenkėjiškos programos vis dar yra aktyvios ir sparčiai plinta. Nauji bankininkystės „Trojos“ virusai smarkiai išplėtė savo funkcionalumą papildžius juos naujais moduliais, tokiais kaip išpirkos reikalaujantys virusai. Jei nusikaltėliams nepavyksta pavogti naudotojų asmens duomenų, šie užšifruojami ir sukčiai reikalauja išpirkos. Dar vienas pavyzdys yra „Neurevt Trojos“ šeima. Ši kenkėjiška programa buvo naudojama ne tik pavogti duomenims internetinės bankininkystės sistemose, bet ir išsiųsti šlamštlaiškiams. Mes reaguojame į susidariusią situaciją plėtodami ir tobulindami priemones, skirtas nustatyti bei klasifikuoti finansines kenkėjiškas programas. Tik taip mes galime užblokuoti jas dar greičiau“, – sakė.Denisas Makrušinas (Denis Makrushin), „Kaspersky Lab“ saugumo ekspertas.

Kitos 2016 m. antrojo ketvirčio ataskaitoje minimos grėsmės:

  • Iš viso „Kaspersky Lab“ produktai užblokavo 171 895 830 internetinių išpuolių prieš naudotojus.
  • Kenkėjiškos programos buvo sukurtos 191 šalyje, nors didžioji jų dalis (81 proc.) plinta vos iš dešimties šalių, tarp kurių pirmauja JAV (35,4 proc.), Rusija (10,3 proc.) ir Vokietija (8,9 proc.).
  • 54 539 948 unikalūs URL bendrovės saugumo sprendimai buvo pripažinti kenksmingais (17 proc. mažiau nei per tą patį 2015 m. laikotarpį).
  • Kas penktas kompiuterių naudotojas bent kartą per ketvirtį susiduria su interneto išpuoliais.
  • „Kaspersky Lab“ produktai aptiko 16 119 489 unikalius kenkėjiškus objektus: scenarijus, virusus, vykdomuosius failus ir pan.
  • Saugiausios šalys vykdyti internetinę veiklą yra Kanada (15 proc.), Rumunija (14,6 proc.) ir Belgija (13,7 proc.), o didžiausią interneto virusų riziką turinčios šalys yra Azerbaidžanas (32,1 proc.), Rusija (30,8 proc.) ir Kinija ( 29,4 proc.).

Siekiant sumažinti virusų užkrėtimo riziką, naudotojams patariama:

  • naudoti patikimus saugumo sprendimus ir įsitikinti, kad turima programinė įranga yra nuolat atnaujinama;
  • reguliariai tikrinti sistemą, ar ji nėra užkrėsta;
  • būti budriems internete ir neskelbti savo asmeninės informacijos įtartinose svetainėse.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!