Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/55332/retas-egzempliorius-plansetiniai-kompiuteriai-su-dviguba-os/spausdinti/

Retas egzempliorius – planšetiniai kompiuteriai su dviguba OS

Publikuota: 2016-06-28 16:36
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Ar įmanoma suderinti dvi populiarias operacines sistemas „Windows“ ir „Android“ viename įrenginyje? Pasirodo, įmanoma. Tai gali patvirtinti kiniškų planšetinių kompiuterių „Chuwi“, „Cube“, „Pipo“, „Vido“, „Teclast“ gamintojai. Jie gamina nebrangius planšetinius kompiuterius su abiem operacinėmis sistemomis (angliškai „dual boot OS“).

Planšetinis kompiuteris virtualiai padalinamas pusiau – tam tikra dalis CPU ir atminties skiriama vienai OS, o kita dalis – kitai. Tokiu būdu viename įrenginyje sutalpinamos dvi konkuruojančios operacinės sistemos.

Retas egzempliorius – planšetiniai kompiuteriai su dviguba OS

Kam tai reikalinga? Žmonėms, kurie „Windows“ naudojasi darbe, o namuose persijungia prie „Android“ ir visų nemokamų programų bei žaidimų. Programuotojams, kurie kuria įvairias programas visoms populiariausioms išmaniųjų įrenginių rinkoje karaliaujančioms OS – „Windows“, „iOS“ ir „Android“. Jiems tai palengvina darbą, ir vietoj trijų planšetinių kompiuterių pakanka turėti du. Ypač tai apsimoka, kai kiniški dvigubų OS planšetiniai kompiuteriai kainuoja vos 100–300 dolerių. Kitiems IT profesionalams, kuriems reikia planšetės darbui ir testavimams. Tai viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko dvigubos OS planšetiniai kompiuteriai yra reti egzemplioriai. Didžiausia Lietuvoje elektroninė parduotuvė jų neturi, nes nėra didelės paklausos.

Kita priežastis, dėl kurios tokie planšetiniai kompiuteriai nėra populiarūs yra patys OS kūrėjai „Microsoft“ ir „Google“. Jie nėra labai patenkinti, kai viename įrenginyje veikia abi operacinės sistemos. Dar 2013 metais „Asus“ sukūrė „trys viename“ kompiuterį – hibridinį kompiuterį (su nuimamu ekranu, kuris virsta planšete) su „Windows“ ir „Android“ operacinėmis sistemomis „Transformer Book Trio“. Deja, „Microsoft“ ir „Google“ buvo labai nepatenkinti tokiu modeliu ir akivaizdu, kad savo priekaištus pateikė „Asus“ ir „Intel“ kompanijoms labai įtaigiai – kiti pasaulinio lygio gamintojai tokių modelių masiškai neišleido, nors bandymų eksperimentuoti ir buvo.

Nedidelių kinų gamintojų „Microsoft“ ir „Google“ politika nelabai jaudina, todėl rinkoje jau galima įsigyti daugiau nei 10 dvigubų OS planšetinių kompiuterių modelių su „Intel Z3735F“ keturių branduolių procesoriais. Planšetiniai kompiuteriai neturi įspūdingų techninių charakteristikų, tačiau viena detalė stebina – jie labai pigūs, todėl prieinami daugeliui pirkėjų. Populiariausi modeliai – „Chuwi Hi8“, „Onda V820W“, „Teclast X98 Air III“, „Cube i10“ ir t. t.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!