Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/54866/kaspersky-lab-uzfiksavo-staigu-kenkejisku-slamstlaiskiu-skaiciaus-augima/spausdinti/

„Kaspersky Lab“ užfiksavo staigų kenkėjiškų šlamštlaiškių skaičiaus augimą

Publikuota: 2016-05-23 11:05
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2016 m. pradžioje netikėtai išaugo kenkėjiškų šlamštlaiškių skaičius, tačiau bendra nepageidaujamų laiškų apimtis ir toliau mažėja. Bendrovės „Kaspersky Lab“ apsaugos sprendimai kovo mėnesį sustabdė per 22 mln. bandymų užkrėsti naudotojus kenkėjiškais priedais, o tai daugiau nei 4 kartus viršija bendrą praėjusių metų mėnesio vidurkį. Tokie pirmojo ketvirčio šlamštlaiškių aktyvumo analizės rezultatai.

Iš dalies šis augimas paaiškinamas reikalaujančių išpirkos programų, kurios dažnai platinamos būtent kaip šlamštlaiškiai, aktyvumo didėjimu. Be to, daugelis naršyklių jau papildytos apsauga nuo užkrėstų ir padirbtų tinklalapių lankymo, o tuo metu pašto klientai ir toliau nelabai saugosi. Tai reiškia, kad per juos užkrėsti naudotojus žymiai paprasčiau ir patogiau.

„Kaspersky Lab“ užfiksavo staigųkenkėjiškų šlamštlaiškių skaičiausaugimą
Šlamštlaiškių dalis pasaulio pašto sraute, 2016 m. pirmasis ketvirtis

„Pasitvirtina mūsų senos prognozės dėl laipsniško šlamštlaiškių kriminalizavimo, jo pavojaus didėjimo kartu su jo bendros dalies mažėjimu pašto sraute. Sukčiai naudoja įvairius metodus, kad priverstų naudotojus prarasti budrumą ir atsiversti kenkėjišką laišką. Kalbų įvairovė, socialinė inžinerija, didžiulis įvairių priedų tipų skaičius, visiškai besikeičiantis tekstas vieno siuntimo metu, pranešimų iš didelių autoritetingų organizacijų padirbimas – visa tai perkelia šlamštlaiškius į naują pavojaus lygį“, – perspėja Darja Loseva, „Kaspersky Lab“ šlamštalaiškių analitikė.

Dėl padažnėjusių teroro aktų Europos ir Azijos šalyse pirmame ketvirtyje terorizmas tapo viena pagrindinių nepageidaujamų pranešimų temų. Sukčiai platino laiškus, tariamai turinčius informacijos apie tai, kaip laiku aptikti sprogstamuosius įrenginius. Tačiau iš tikrųjų tokiame laiške buvo virusas, skirtas vogti asmeninius duomenis, rengti DDoS išpuolius ir įdiegti kenkėjišką programinę įrangą.

Be naujų temų, nepageidaujamuose laiškuose pastebima ir jų dydžio mažėjimo tendencija. Sausį–kovą pranešimai, kurių apimtis neviršija 2 Kb, peržengė 80 proc. visų šlamštlaiškių apimties ribą. Pavyzdžiui, Nigerijos sukčiai anksčiau kūrė ilgas ir įtikinančias istorijas, neretai kaip įrodymą siūlydami nuorodas į žinomų žiniasklaidos priemonių straipsnius, o dabar vis dažniau siunčia trumpus laiškus su pasiūlymu susisiekti ir sužinoti daugiau detalių. Iš viso pirmame ketvirtyje šlamštlaiškių dalis pasaulio pašto sraute sudarė 56 proc.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!