Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/52418/turinys-n18-pavojingi-nepazistamieji-ir-neapgalvoti-pirkiniai/spausdinti/

Turinys N18, pavojingi nepažįstamieji ir neapgalvoti pirkiniai

Publikuota: 2015-11-30 11:28
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiuolaikinius vaikus supa daugybė įrenginių – kompiuteriai, išmanieji telefonai, planšetės. Naudodamiesi jais mažieji vartotojai naršo internete ir ten jaučiasi taip pat laisvai, kaip ir realiame gyvenime. Tai kelia nerimą tėvams: remiantis „Kaspersky Lab“ atliktos apklausos rezultatais, 53 proc. tėvų baiminasi, kad jų vaikas pamatys tinkle nepageidaujamą turinį, o kas dešimtas įsitikinęs, kad jau pamatė.

Tirdami jaunosios kartos interesus internete, ekspertai pastebėjo, kad tėvus gąsdina ir vaiko bendravimo su nepažįstamaisiais pavojai (44 proc.). Tokie pašnekovai gali įžeisti, išvilioti konfidencialią informaciją, siūlyti realius susitikimus. Ši baimė yra pagrįsta, juk labiausiai vaikus internete domina būtent bendravimo priemonės, ypač socialiniai tinklai. Kategorija „Internetinio komunikavimo priemonės“ (socialiniai tinklai, el. paštas ir forumai) sudaro 77 proc. vaikų internete atliekamų veiksmų. Dar vienas socialiniuose tinkluose plintantis pavojus – kibernetinis persekiojimas, sekimas ir pažeminimas tinkle, o tai dažnai tampa rimtos psichologinės traumos priežastimi, ypač jei virtualus konfliktas perauga į realų.

Taip pat vaikai lankosi tinkle dėl kompiuterinių žaidimų (11 proc.) ir pirkinių internetinėse parduotuvėse arba mokėjimo sistemose (4 proc.). Nesankcionuota mažylių prieiga prie internetinių tėvų piniginių sukelia ne tik finansinius nuostolius, bet ir gali užtikrinti prieigą prie nepageidaujamo turinio.

Mažiau tarp vaikų populiarūs piratiniai vaizdo įrašai, muzikos, pornografijos ir erotikos programų paieška, taip pat lankymasis su ginklais, smurtu ir nenormine leksika susijusiuose tinklalapiuose.

Nepaisant didelės galimos rizikos, kad penktas suaugusysis nesiima jokių apsaugos priemonių, kad apsaugotų savo vaiką, tik 22 proc. įdiegė tėvų kontrolės priemones. Vaikų apsaugai internete „Kaspersky Lab“ sukūrė specializuotą sprendimą „Kaspersky Safe Kids“, suderinamą su visomis populiariomis operacinėmis sistemomis. Apsaugos programėlė leidžia ne tik kontroliuoti, ką jaunasis vartotojas veikia tinkle ir kiek laiko jame praleidžia, bet ir suteikia galimybę sekti skambučius ir SMS vaiko išmaniajame telefone bei taikant geolokacijos funkciją padeda nustatyti jo buvimo vietą.

„Iš tiesų tėvams ne visada patinka tai, ką jų vaikai veikia internete. Tačiau griežti draudimai nepadės išspręsti problemų. Vaikams reikia dėmesio, todėl bendraukite su jais, domėkitės jų interesais. Kad reikėtų kuo mažiau draudimų, būkite šalia svarbiais vaiko gyvenimo momentais, dalykitės jo pomėgiais, tapkite žaidimų partneriu“, – pataria Maksimas Vitorganas, aktorius ir laidų vedėjas, palaikantis „Kaspersky Lab“ siekį apsaugoti jaunuosius interneto vartotojus.

„Iš esmės „Kaspersky Safe Kids“ – tai į tinklą neriančio vaiko draudimas. Tokioje situacijoje draudimas reikalingas ne mažiau, nei kopiant stačiomis uolomis. Tačiau, kaip ir kopiant, vieno draudimo nepakanka, reikia mokėti savarankiškai susidoroti su bet kokiomis situacijomis. Informacinių technologijų žinios, visų galimų pavojų supratimas ir interneto etiketo išmanymas – pagrindiniai įgūdžiai, reikalingi naudojantis tinklu“, – apibendrina Marija Namestnikova, „Kaspersky Lab“ vaikų saugumo internete ekspertė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!