Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/51074/debesu-naujienos-nuo-microsoft-atnaujinimu-iki-duomenu-saugumo/spausdinti/

„Debesų“ naujienos: nuo „Microsoft“ atnaujinimų iki duomenų saugumo

Publikuota: 2015-08-27 15:02
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Tinklaraštis „įDebesis“
Inf. šaltinis: Tinklaraštis „įDebesis“

„Debesų“ naujienos: nuo „Microsoft“ atnaujinimų iki duomenų saugumo „Microsoft“ pristatė nemažai naujovių, skirtų nešiojamiems išmaniesiems įrenginiams. Tarp jų – „Outlook“ pašto programėlė, skirta „Apple Watch“ bei „Microsoft Translate“, skirta tiek „Apple Watch“, tiek „Android Wear“. Žinoma, tuo pat metu Microsoft išleido ir kelis atnaujinimus jau esančioms programėlėmis, tarp kurių „Wunderlist“, „Yammer“, „OneDrive“ ir „OneNote“. Panašu, jog „Microsoft“ nori kuo produktyviau pasirodyti nešiojamų įrenginių rinkoje, nesvarbu, kokia platforma tai bebūtų. Ir tai visiškai suprantama, mat šie prietaisai sparčiai populiarėja. Tuo pačiu svarbu užsiimti lyderio pozicijas, siūlant patogias programėles, kurios leidžia išnaudoti visus šių technologijų privalumus.

Šiuo metu „Outlook“ programėlė leidžia pilnai naudotis elektroniniu paštu tiesiai ant jūsų riešo, o balsu galėsite atsakinėti į laiškus. „Translator“ programėlė suteiks galimybę pasakyti norimus išversti žodžius tiesiai į laikrodį ir vertimą gausite net 50-yje kalbų. „OneNote“ programėlė įgalins vartotojus balsu pasižymėti svarbius dalykus, kurie bus konvertuojami į tekstinius failus, o „OneDrive“ atnaujinimai suteiks galimybę šios debesijos technologijos naudotojui pamatyti gražiausius vaizdus, išsaugotus per pastarąsias 30 dienų.

Europos komisija ir JAV baigia susitarti dėl komercinių duomenų dalinimosi apribojimų. Šie ginčai užvirė prieš pora metų, kuomet svarbių dokumentų nutekėjimas atskleidė, jog JAV vykdė įžūlias sekimo praktikas Europos valstybių gyventojų ir vadovų atžvilgiu. Naujas susitarimas, pavadinimu „Saugus uostas“, bent jau teoriškai turėtų leisti saugiai dalintis įvairia informacija per Atlantą. Briuselis inicijavo debatus, siekdamas išgauti šiokias tokias garantijas iš JAV, jog Europos gyventojų asmeniniai duomenys bus kaupiami tik tiek, kiek būtina nacionaliniam saugumui užtikrinti. Atitinkamai, JAV suvaržė privačių įmonių galimybes perduodant duomenis trečiosioms šalims. Būtent to Briuselis ir bijojo, mat įmonės ir struktūros, pasirašiusios naująjį susitarimą, galėtų perduoti duomenis tiems organams, kurie nėra suvaržyti naujojo susitarimo.

„Alibaba“ suteikė milijardo JAV dolerių injekciją savo debesijos dukterinei įmonei „Aliyun“. Elektroninės komercijos gigantė, veikianti tiek Kinijoje, tiek tarptautiniu mastu (Kinija, Hon Kongas bei Silicio slėnis – būtent čia „Alibaba“ turi savo duomenų centrus), šiomis investicijomis siekia didinti savo įtaką tarptautiniu masteliu ir įsiskverbti į Europos, Singapūro bei Artimųjų Rytų rinkas. Be to, „Alibaba“ sudarė sandorį su didžiausiu Kinijos programinės įrangos gamintoju „Yonyou Software“, o tai leis jiems pasiekti dar didesnius vartotojų skaičius. Glaudžius ryšius „Aliyun“ užmezgė ir su vakarų bei rytų pasaulio debesijos lyderiais, tokiais kaip „Intel“, „Singtel“ ar PCCW. Šiuo metu „Amazon Web Services“ yra didžiausias „Alibaba“ konkurentas, tačiau tokie ženklai, kaip pirmosios debesijos technologijomis pripumpuotos ligoninės Kinijoje atidarymas rodo, kad galbūt „Alibaba“ su „Aliyun“ ne tik Kinijoje bus vienais stipriausių debesijos paslaugų teikėjų.

Debesija užkariauja Jungtinės Karalystės viešąjį sektorių. Neseniai atlikta apklausa, kurioje dalyvavo per 600 valstybės tarnautojų, atskleidė, kad 85 proc. respondentų naudojasi kokia nors debesijos technologija. Pagrindinė tokio populiarumo augimo priežastis – lengvumas naudotis bei plačios prieinamumo galimybės, kas, tarkim, labai aktualu išduodant pasus ir atliekant panašias operacijas. Ir nors kainos atžvilgiu debesijai alternatyvios technologijos atrodytų patrauklesnės, debesijos lankstumas stumia šią technologiją į lyderių pozicijas. Tuo pačiu saugumo klausimas tampa vis aktualesnis. Štai virš 60 proc. respondentų teigia, kad naudojasi viešosiomis debesų technologijomis, tačiau yra stipriai sunerimę dėl duomenų saugumo. Šiuo atveju dauguma verslų ir viešojo sektoriaus atstovų raginami naudotis hibridiniais debesimis, kas suteikia didesnes saugumo galimybes.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!