Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/50642/i-ka-sia-vasara-vertetu-atkreipti-demesi-kalbant-apie-microsoft-azure-platforma/spausdinti/

Į ką šią vasarą vertėtų atkreipti dėmesį kalbant apie „Microsoft Azure“ platformą?

Publikuota: 2015-07-23 09:04
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Laurynas Dovydaitis
Aut. teisės: ©Tinklaraštis „įDebesis“
Inf. šaltinis: Tinklaraštis „įDebesis“

Į ką šią vasarą vertėtų atkreipti dėmesį kalbant apie „Microsoft Azure“ platformą? Peržiūrint „Microsoft Azure“ platformos naujienas vasaros viduryje, juntamas šioks toks palengvėjimas, nes nuo naujų savybių ir produktų pristatymo dėmesys krypsta į techninį turinį. Žinia apie užbaigtus „Microsoft“ finansinius metus taip pat leidžia manyti, kad šio gamintojo fronte – šioks toks atokvėpis. Todėl nemažai naujienų ir publikacijų susiję su detalesniu produktų savybių aprašymu, naudojimo instrukcijomis bei panaudojimu.

Nekantriai laukiamas ir „Windows 10“ RTM (gamybinės versijos) leidimas, kuris „Windows Insider“ programos dalyviams tapo prieinamas jau liepos 16 d., o visiems vartotojams, kurie atliko „Windows“ versijos atnaujinimo rezervaciją, bus pateiktas liepos 29 d. Grįžtant prie „Azure“ naujienų, vertėtų atkreipti dėmesį į tris su „Azure“ susijusias temas: tapatybės valdymas, duomenų talpyklos bei bazės ir konteinerizavimo technologijos. Taigi, apie viską iš eilės.

Ne pirmus metus gyvuojantis „Microsoft“ dokumentų apsaugos įrankis arba, tiksliau, platforma „Rights Management Services“ yra skirta didesnei dokumento apsaugai jį šifruojant. „Windows Server 2003“ versijoje buvo galimybė produktą diegti savo duomenų centre, o pradėjus sparčiai vystytis debesies technologijoms, atsirado būdas naudotis dokumentų šifravimo paslaugomis ir iš viešojo „Azure“ debesies. Kas naujo su šiuo produktu? Atsirado galimybė šifruoti didelius dokumentų kiekius naudojantis komandine eilute. Šis funkcionalumas apima abu produktus – tiek nuosavame duomenų centre talpinamą „Acive Directory“ RMS, tiek „Azure“ RMS. Tai padės organizacijų administratoriams, pradedantiems naudotis šiuo produktu, lengviau įgyvendinti pirminį šifravimo įjungimą, taip pat atlikti automatizavimo užduotis. Papildomai buvo paskelbta, kad šifravimo šablonų taikymas skirtingiems padaliniams gali būti naudojamas ne tik testavimo režimu – jis pasiekė gamybinę stadiją. Beje, dažniausiai naudojant debesinį „Azure“ RMS variantą, svarbu sinchronizuoti vartotojų tapatybės informaciją iš nuosavosios (on-premise) „Active Directory“ katalogų tarnybos. Naujausias tam skirtas įrankis (Azure AD Connect) pastarąjį mėnesį taip pat tapo palaikomas produkcinėse aplinkose.

Duomenų talpinimo srityje „Microsoft“ tobulina „StorSimple“ įrenginių šeimą. Įdomu tai, kad vienam iš šios grupės produktų išleistas programinės įrangos atnaujinimas, suteikiantis neįprastų savybių. Priminsiu, kad „StorSimple“ – tai nuosavam duomenų centrui skirta diskinės vietos talpykla, kurios pagalba galima saugoti duomenis lokaliai, o vėliau automatiniu būdu įrenginys juos gali perkelti ar nukopijuoti į „Azure Storage“ talpyklas. Kuo įdomus šis atnaujinimas ir kodėl verta atkreipti dėmesį? Atlikus atnaujinimą, talpykla automatiškai duomenis galės saugoti ne tik į „Microsoft Azure“ debesyje, bet ir konkurentų produktuose, pvz. AWS, „OpenStack“ ir kt. „Microsoft“ šiuo žingsniu norėjo parodyti, kad neketina „pririšti“ kliento techninėmis priemonėmis. Iki šiol tai matėme ir „Microsoft“ prisipažinimu meilėje „Linux OS“. Apžvelgiant į duomenų apdorojimą, reikėtų paminėti, jog buvo praplėstos „Azure SQL“, duomenų bazės kaip paslaugos, elastinių užklausų galimybės, o duomenų importo į šią DB šaltiniais, naudojant „Azure Data Factory“, nuo šiol gali būti ir „MySQL“, DB2 bei kiti konkuruojančių duomenų bazių produktai. Taip pat buvo anonsuotas duomenų sandėliavimo produktas „Azure SQL Data Warehouse“. Šio produkto bandomąją versiją galės patikrinti išrinktieji klientai, o produkto funkcionalumo plėtinius jau yra sukūrę daugiau nei 20 „Microsoft“ partnerių.

Trumpai apžvelgiant programinės įrangos diegimo platformas, reikėtų paminėti, kad birželio mėnesį vyko „DockerCon“ konferencija, kurios metu buvo pristatytos tolimesnės „Microsoft“ ir „Docker“ platformos vystymo kryptys. Nesusidūrusiems su šia tema, „Docker“ yra virtualizavimo platforma operacinėje sistemoje, kurios paskirtis – aplikacijų diegimas. „Azure“ jau kuris laikas leidžia naudoti „Docker“ konteinerių technologijas, o nuo šiol „Docker“ aplikacijas bus galima nusipirkti ir tiesiai iš „Azure Marketplace“ parduotuvės. Tai reiškia dar lengvesnį ir greitesnį naujų aplikacijų paleidimą. Be kitų naujienų buvo paskelbta apie „DockerVM Entensions“ savybių plėtimą.

Pabaigai noriu atkreipti dėmesį į tai, kad buvo paskelbtos dvi tyrimų bendrovės „Gartner Magic Quadrant“ studijos. Atlikti tyrimai palietė viešųjų debesų talpyklų ir tapatybės valdymo viešuose debesyse temas. Pirmojoje „Microsoft“ su „Azure Storage“ sprendimais priskirta lyderių ketvirčiui, o „Microsoft“ tapatybės sprendimai – vizionierių ketvirčiui. Nors abiejose srityse vis dar yra aukščiau už „Microsoft“ pozicionuojamų kompanijų, peržvelgę keleto metų tyrimus, galėtume pastebėti, jog „Microsoft“ kryptingai juda į priekį ir savo debesų sprendimais užsitikrina vis stipresnes pozicijas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!