Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/5061/lietuvoje-bus-ivestas-zaidimu-reitingavimas/spausdinti/

Lietuvoje bus įvestas žaidimų reitingavimas

Publikuota: 2006-08-04 15:42
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Games.lt
Inf. šaltinis: Games.lt

Praėjusią savaitę vaikų teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė pateikė naujai išrinktam ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui pasiūlymų paketą, kuriuo siekiama sumažinti neigiamą interneto ir kompiuterinių žaidimų poveikį vaikams.

Tokių priemonių prireikė po to, kai neseniai atlikto nuomonės tyrimo rezultatai parodė, jog internetu naudojasi 73 procentai Lietuvos vaikų. Ir net 49,1 procentas - internetinėse kavinėse.

Buvo pastebėta, kad šiose įstaigose nuolat pastebima daug pažeidimų, kurie turi didelės neigiamos įtakos nepilnamečių sveikatai ir vystymuisi. Todėl nuo šiol kiekvienoje interneto kavinėje privalės būti įdiegtos į naudojamą kompiuterinę įrangą filtravimo priemonės, blokuojančios prieigą prie neskelbtinos ir ribojamos informacijos.

Taip pat interneto kavinės turės kontroliuoti nepilnamečių asmenų gaunamos informacijos turinį pagal jų amžių. Taigi nuo šiol net interneto kavinėse nebus galima žaisti žaidimų, kurie jums negalimi pagal amžių.

Naujame pasiūlymų pakete, kurį dar turi patvirtinti vyriausybė, yra numatytas ir visų parduodamų kompiuterinių žaidimų ženklinimas pagal amžių. Iš viso bus keturios skirtingos žaidimų kategorijos: „Žaidimas skirtas vaikams iki 7 metų“, „Žaidimas skirtas vaikams nuo 7 metų“, „Žaidimas skirtas vaikams nuo 14 metų“ ir „Žaidimas skirtas asmenims nuo 18 metų“.

Žaidimų leidėjai ir platintojai bus įpareigoti pažymėti visus parduodamus žaidimus, o jų pardavėjai neturės teisės parduoti žaidiąm vaikui, neatitinkančiam amžiaus kategorijos. Šioje vietoje žadamas ir visapusiškas tėvų švietimas, kadangi labai dažnai patys tėvai, nesuprasdami savo veiksmų, nuperka vaikams neleistina žaidimą pagal jo amžių.

Kaip „Games.lt“ sakė kontrolierės patarėja Eivilė Žemaitytė, ateityje numatoma ir daugiau darbų šia linkme, ypatingai kontroliuojant vaikus interneto kavinėse. Kartu su sveikatos apsaugos ministerija bus parengti normatyvai, kokios sąlygos turi būti interneto kavinėse. Jų tarpe ir koks turi būti atstumas tarp kiekvieno kompiuterio.

Pasak jos, labai didelė dalis dabartinių interneto kavinių visiškai nėra pritaikytos darbui su kompiuteriu, jose nėra tinkamos ventiliacijos, o personalas nepasirengęs tokiam darbui.

Minėtasis pasiūlymų paketas turėtų įsigalioti per kelis ateinančius mėnesius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!