Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/49534/naujoves-rinkoje-debesies-bankomatas-ir-brokeriai/spausdinti/

Naujovės rinkoje – „debesies“ bankomatas ir brokeriai

Publikuota: 2015-04-24 12:17
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Marius Kuitniauskas
Aut. teisės: ©Tinklaraštis „įDebesis“
Inf. šaltinis: Tinklaraštis „įDebesis“

Naujovės rinkoje – „debesies“ bankomatas ir brokeriai Pavasarį verslas įsibėgėja: gimsta nauji produktai, paslaugos ir idėjos. Apžvelkime, kuo pastarosiomis dienomis „gyvas“ „debesies“ pasaulis.

Išlaidos „debesies“ infrastruktūrai didės – skelbia IDC atliktas tyrimas. Numatoma, kad šiais metais „debesies“ infrastruktūrai kompanijos išleis 32 milijardus dolerių (21 proc. daugiau, nei pernai). 2019 metais prognozuojama, kad bus išleisti 52 milijardai dolerių, o tai sudarys apie 45 proc. visų IT skirtų išlaidų. „Debesies“ rinkai vystantis tokiais tempais, jau kitais metais gali tekti tikslinti prognozes.

„Debesies“ rinkoje atsiranda nauja žaidėjų karta. Tai – CSB (Cloud Service Broker) – „debesies“ brokeriai. Prognozuojama (Marketsand Markets), kad 2018 metais brokeriai uždirbs 2 milijardus dolerių. Tokių brokerių dabar nėra daug, tačiau ateityje jų gali atsirasti žymiau daugiau dėl kelių svarbių priežasčių. Viena jų yra ta, kad brokeriai tiksliai parenka būtent tas „debesies“ paslaugas, kurių reikia. Taip sutaupoma laiko ir pinigų, nes neinama klaidų ir eksperimentų keliu.

Naujos tendencijos pastebimos ir kitose srityse. Štai, pavyzdžiui, vis garsiau kalbama apie mašinų mokymąsi ir „debesies“ svarbą. Tai reiškia, kad tam tikri superkompiuteriai gali būti prijungti prie „debesies“ duomenų ir juos analizuodami mokytis tam tikrų veiksmų. Tam reikalingi specialūs projektai, todėl „Microsoft“, „Google“ ir „Amazon“ susikibs ir šioje srityje pasiūlydama savo projektus. Kam tokie projektai gali būti reikalingi? Kol kas panaudojimo galimybių nedaug, tačiau ateityje jų tikrai atsiras. Proveržio tikimasi su daiktų interneto (Internet of Things) vystymusi.

Beje, sukanka vieneri metai, kai buvo pradėtas siūlyti ISO27018 standartas, orientuotas būtent į „debesies“ duomenų saugumą ir perdavimą. Per tuos metus nieko apčiuopiamo dar nenuveikta, išskyrus tai, kad „Microsoft“ pažadėjo jo laikytis. Pagrindinė problema – skirtingų šalių skirtingos įstatyminės bazės. Kai jos bus kiek apvienodintos, šio standarto bus laikomasi labiau.

Naujas „Box“ pirkinys nustebino visus. Šį kartą jie įsigijo 3D turinio kūrimo ekspertus „Verold“. Jų sukurtus 3D kūrimo ir rodymo įrankius „Box“ bandys integruoti į vis platėjantį savo paslaugų spektrą. Kam tiksliai jis bus panaudotas – vis dar neaišku. Taip pat nežinoma ir šio sandorio finansinė pusė.

Bankomatų naujienos. Vienas iš didžiausių bankomatų gamintojų NCR pristatė naujos kartos bankomatą – Kalpana. Šio bankomato unikalumas tas, kad jis yra valdomas naudojant „Android“ operacinę sistemą. Visas valdymas atliekamas „debesyje“, serverio lygyje. Tai gali reikšti smarkų perversmą bankomatų rinkoje, kadangi dauguma bankomatų pasaulyje ir Lietuvoje veikia su „Windows XP“ operacine sistema, kurią „Microsoft“ atsisako toliau palaikyti. Realiai bankomato viduje stovi asmeninis kompiuteris su „Windows XP“, tad bet kokiems pakeitimams atlikti reikalingas operatorius, kuris bankomatą turi atidaryti ir kompiuterį pakeisti arba įdiegti papildomus modulius. „Kalpana“ yra padarytas taip, kad operacinės sistemos ir programėlių versijas galima atnaujinti automatiškai. Tai pakankamai saugu, todėl prognozuojama, kad kas metai kiekvienas bankomatas sutaupytų 5500–8000 dolerių priežiūros išlaidų. Su šiuo bankomato modeliu NCR sieja ir daugiau perspektyvų, kurias suteikia „debesies“ galimybės.

Atrodo, kad pavasaris kupinas naujų vėjų. Stebėsime, kas „debesies“ pasaulyje vyks ir kitą mėnesį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!