Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/48289/kaspersky-lab-32-proc-vartotoju-nemato-rizikos-dalytis-savo-irenginiu/spausdinti/

„Kaspersky Lab“: 32 proc. vartotojų nemato rizikos dalytis savo įrenginiu

Publikuota: 2015-01-22 14:08
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Maždaug trečdalis viso pasaulio respondentų (32 proc.), skolinančių savo įrenginius giminaičiams, kolegoms ar draugams naršyti internete, nesiima saugumo priemonių asmeninei informacijai apsaugoti, liudija „Kaspersky Lab“ kartu su nepriklausoma analitine bendrove „B2B International“ atlikto tyrimo rezultatai. Tai gerokai padidina įrenginyje saugomų duomenų nutekinimo riziką – kuo daugiau žmonių turi prieigą prie įrenginio, tuo didesnė tikimybė, kad kuris nors iš jų pasielgs neapdairiai ir paklius į kibernetinių nusikaltėlių pinkles.

Įrenginio savininkas toli gražu ne visada vienintelis naudoja įrenginį naršyti internete – apie tai pranešė kas trečias respondentas. 28 proc. apklaustųjų įrenginiu dalijasi su suaugusiais šeimos nariais, 5 proc. jį duoda savo vaikams, dar kai kurie dalijasi su kolegomis ir pažįstamais (1 proc.). Asmeniniuose įrenginiuose, turinčiuose prieigą prie interneto, paprastai saugomi vertingi duomenys, pavyzdžiui, internetinės bankininkystės sąskaitų ir prisijungimo prie socialinių tinklų vardai ir slaptažodžiai. 57 proc. Lietuvos vartotojų nurodė, kad jų asmeniniuose įrenginiuose saugoma informacija jiems yra gerokai vertingesnė nei pats įrenginys. 70 proc. respondentų taip pat pranešė, kad baiminasi asmeninių duomenų vagystės.

Tokiomis aplinkybėmis labai pavojinga ignoruoti apsaugą – vartotojas gali pakliūti į apgavikų pinkles arba parsisiųsti kenkėjišką programinę įrangą. Deja, tik 33 proc. vartotojų daro rezervines svarbių duomenų kopijas prieš skolindami įrenginį kitam žmogui, 32 proc. šiuos duomenis apsaugo slaptažodžiais, o 22 proc. stengiasi nesaugoti svarbios informacijos tokiuose įrenginiuose. Apklausos Lietuvoje rezultatai parodė, kad rezervines svarbių duomenų kopijas daro šiek tiek daugiau nei ketvirtis apklaustųjų – 27 proc. respondentų. Kas ketvirtas Lietuvos vartotojas (27 proc.) nedaro rezervinių duomenų kopijų, bet planuoja daryti ateityje. Tik 11 proc. apklaustųjų taiko rezervinį kopijavimą duomenų saugumui užtikrinti.

„Kai kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu naudojasi keli žmonės, didėja užkrėtimo kenkėjiška programine įranga, duomenų praradimo arba sąskaitos įrašų vagystės rizika. Todėl svarbu laikytis saugumo priemonių: visada saugoti rezervinę svarbių failų kopiją; šalinti informaciją, kuri neturi pakliūti į svetimas rankas, pavyzdžiui, atjungti automatinį formų pildymą; paskirstyti vartotojų teises įrenginyje ir – svarbiausia – taikyti programas apsaugai nuo kibernetinių grėsmių“, – rekomenduoja Andis Šteinmanis, „Kaspersky Lab“ vadovas Baltijos šalyse.

„Kaspersky Lab“ arsenale yra keli sprendimai, skirti užtikrinti internetinį saugumą įvairiuose įrenginiuose, pavyzdžiui, „Kaspersky Internet Security – Multi-Device“ ir „Kaspersky Total Security – Multi-Device“. Jie net nepatyrusį vartotoją apsaugos nuo lankymosi potencialiai pavojinguose tinklalapiuose, kenkėjiškos programinės įrangos parsisiuntimo ir daugelio kitų grėsmių. Abu produktai palaiko daugybę platformų – jų komponentai gali apsaugoti „Windows“ ir „OS X“ valdomus kompiuterius, taip pat „Android“ įrenginius. Be to, į sprendimų sudėtį įtrauktos saugaus naršymo programos „Windows Phone“ ir „iOS“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!