Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/47917/pristatytas-dar-vienas-jpeg-zudikas-formatas-bpg/spausdinti/

Pristatytas dar vienas JPEG „žudikas“ – formatas BPG

Publikuota: 2014-12-19 20:18
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Prancūzų programuotojas Fabrice Bellard pristatė naują vaizdų formatą, kuris turėtų „nužudyti“ jau dvidešimt metų rinkoje karaliaujantį JPEG. Naujasis formatas vadinasi „Better Portable Graphics“ (BPG), jis gali sumažinti failo dydį dvigubai, esant tai pačiai su JPEG kokybei.

Vietoj to, jog būtų tobulinamas JPEG, naujojo formato BPG pagrindu tapo algoritmas „High Efficiency Video Coding“ (HEVC arba H.265) – atviras standartas, kuris pagrinde naudojamas filmuotos medžiagos suspaudimui.

Kūrėjų tikinimu, BPG savo kokybe lenkia ne tik „Mozilla“ proteguojamą formatą mozJPEG, kuris naudoja bendrą su JPEG dekoderį (yra suderinamumas, nors suspaudimo laipsnis didesnis), tačiau ir „Google“ plėtojamą WebP ir kitus šiuolaikinius sprendimus.

BPG atneša eilę naujų funkcijų, paveldėtų iš HVEC, kurių palaikymu JPEG pasigirti negali. Tai ir platesnis dinaminis diapazonas (14 bitų kanalas vietoj 8 bitų), permatomumo sluoksnio palaikymas (alpha kanalas), galimybė išsaugoti suspaustus paveiksliukus be kokybės praradimo. Visa tai leis pakeisti ir dabar plačiai naudojamą formatą PNG.

Naujasis formatas palaiko spalvines gamas RGB, CMYK, YCgCo ir „Grayscale“, turi galimybę išsaugoti meta-duomenis. Populiarumo turėtų pridėti ir „JavaScript“ pagrindu sukurtas dekoderis, leisiantis BPG realizuoti šiuolaikinėse naršyklėse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!