Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/47176/ebolos-virusas-plinta-slamstalaiskiais/spausdinti/

Ebolos virusas plinta šlamštalaiškiais

Publikuota: 2014-10-28 10:08
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Kaspersky Lab“ skaičiavimais, rugsėjį nepageidaujamos korespondencijos dalis globaliame pašto sraute sudarė 66,5 proc., o tai 0,7 punkto mažiau nei rugpjūtį. Pasibaigus atostogų sezonui žymiai – 42,5 proc. – sumažėjo ir šlamštalaiškių sekimo modulio suveikimų, palyginti su prieš tai buvusiu mėnesiu.

Rugsėjį nuo politinių įvykių Ukrainoje apgavikai persimetė prie sveikatos saugumo problemų, konkrečiai prie Ebolos viruso, – šia karšta tema ėmė kurti naujus „Nigerijos“ laiškų siužetus. Programišiai pasitelkė ne tik jau gerai žinomas legendas, bet ir gana neįprastas išgalvotas istorijas. Tarkim, tariamai turtingos Liberijos gyventojos, mirštančios nuo Ebolos karštinės, laiške teigiama apie norą negrąžinamai atiduoti per 1,5 milijono JAV dolerių, jei gavėjas vėliau perduotų pinigus labdaros organizacijoms. Tekstas neprimena „Nigerijos“ laiškų: labai detalus, išsamiai išdėstoma susidariusi situacija, kad tik gavėjas patikėtų ir pradėtų susirašinėti su apgavikais. Taip pat rugsėjį užfiksuoti laiškai, siūlantys įvairiais būdais užsidirbti iš reklamos, ir tradiciškai šlamštalaiškiai su įvairiais pasiūlymais Naujųjų metų šventėms.

Globaliame šalių šlamštalaiškių siuntėjų sąraše lyderės poziciją išsaugojo JAV (12 proc.), tačiau, palyginti su prieš tai buvusiu mėnesiu, jos dalis sumažėjo 4 punktais. Į antrąją vietą iš ketvirtosios pakilo Vietnamas (9,3 proc.).

Pasibaigus atostogų sezonui ir vėl suaktyvėjus verslui, šlamštalaiškių atakų skaičius sumažėjo – 42,5 proc. 37 proc. suveikimų įvyko dėl finansinių šlamštalaiškių – imituotų bankų ir kitų finansinių organizacijų pranešimų, padirbtų bankų ir mokėjimo sistemų puslapių, šis rodiklis šiek tiek didesnis nei rugpjūtį.

„Apgavikams, taip pat ir programišiams, labiausiai rūpi vartotojų pinigai. Todėl jie taiko daugybę įmantrių metodų, nuolat juos atnaujina ir tobulina. Kad galėtumėte pamiršti ne tik šlamštalaiškius, bet ir kitus internete tykančius pavojus, mes rekomenduojame įdiegti saugų „Internet Security“ klasės apsaugos sprendimą“, – pataria Marija Vergelis, „Kaspersky Lab“ šlamštalaiškių analitikė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!