Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/4692/projektas-02-slaptas-google-ginklas/spausdinti/

„Projektas 02“ – slaptas „Google“ ginklas

Publikuota: 2006-06-18 10:25
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: PENKI.LT

Viename iš nedidelių miestelių prie Kolumbijos upės krantų stovi didžiulis, dviejų futbolo laukų dydžio statinys su dviem aušinimo bokštais. Tai – „Projektas 02“. Dėl to mieste atsirado šimtai naujų darbo vietų, būstas pabrango daugiau nei 40 proc.

Jau žinoma, jog gamykla yra dalis slapto projekto ir priklauso „Google“. Šio projekto tikslas - superkompiuterio kurimas. Kompiuteris, kuris kaip ir pagrindinis įmonės ofisas, vadinamas „Googleplex“. Pastarasis susideda iš šviesolaidžiu surištų sistemų visame pasaulyje galinčių kasdien vykdyti milijardus užklausų. Spėjama, jog vienintelis trukdis šiai ryšio priemonei tėra šviesos greitis.

„Microsoft“ ir „Yahoo“ skundžiasi, jog „Google“ neatskleidžia jokių savo veiklos detalių. „Google“ atstovai tai komentuoja kaip siekį apsisaugoti nuo galimų „teroro išpuolių“ prieš pasaulinį tinklą. Taip pat tai „tradicinis įslaptinimas nenorint atskleisti, kur yra operacinė infrastruktūra“. Analitikai sutinka, jog „įmonė negali būti suinteresuota teikti konkurentams informacijos apie ilgalaikius strateginius planus, - pasakė Christofer Hikki iš Londono „Atlantic Equities“. – Įmonė ir toliau turi investuoti į infrastruktūrą, nes paieškos apimtys auga. Dabar įmonė kreipia žvilgsnį į tokias perpildytas sritis kaip vaizdas“.

Manoma, jog Oregonas – ideali vieta procesorių prikimštai gamyklai, nes netoliese yra daug elektrinių (pigi elektros energija) o taip pat šviesolaidžio, likusio nuo 1990-ųjų metų „dot-com“ piko. Nors tai ir primena fantastinius romanus, taičiau „Googleplex“ – rimtas projektas. Prieš penkerius metus „Google“ teturėjo 8 tūkst. serverių. Šiandien, manoma, jų skaičius siekia 0,5 mln., o „Microsoft“ teturi 200 tūkst. serverių. Didžiulės investicijos leidžia „Google“ plėtoti tokius projektus kaip kartografinis aptarnavimų centras „Google Earth“ ir „Google Office Suite“, konkuruojantys su „Microsoft Office“. Vienas iš labiausiai ginčytinų „Google“ pasiūlymų – visų kada nors išleistų knygų pervedimas į skaitmeninį formatą, bei leidinių katalogavimą internete. Šiuo atveju bibliotekos taptų reliktais.

Leidėjai padavė ieškinį prieš „Google“, kad būtų sustabdytas knygų projektas; ieškinį padavė ir kartografinė įmonė, teigianti, jog „Google Earth“ naudojasi jos patentuota technologija.

Nors „Google“ vis dar gauna milžiniškas pajamas, pirmąjį šių metų ketvirtį grynas įmonės pelnas sudarė beveik 600 mln. dolerių. „Wall Street“ įmonės turtą vertina 120 mlrd. dolerių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!