Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/4669/lietuviai-darbe-vis-labiau-priklausomi-nuo-informaciniu-technologiju/spausdinti/

Lietuviai darbe vis labiau priklausomi nuo informacinių technologijų

Publikuota: 2006-06-15 11:29
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: IBM Lietuva, UAB

„IBM Lietuva“ užsakymu atliktas „Vilmorus“ tyrimas parodė, kad būtini kasdieniai lietuvių darbo įrankiai nėra pigūs, o jų gedimas visiškai sugriauna dienos planus.

Daugiau kaip 40 proc. apklaustųjų savo būtinus darbo įrankius, be kurių neįsivaizduoja kasdienės veiklos, įvertino daugiau kaip 2500 litų. Brangiausiai savo naudojamą techniką įvertino specialistai ir tarnautojai – beveik 52 procentai. Dar trečdalis naudojančiųjų brangiai kainuojančius įrankius – studentai ir moksleiviai. Brangiausia įranga naudojasi žmonės su aukštuoju išsilavinimu.

„Kaina, socialinė padėtis, išsilavinimas ir profesija aiškiai parodo, kad brangiausi yra informacinių technologijų įrankiai. Tačiau apklausoje labiau atsispindi tik ta technika, kuria darbuotojai naudojasi tiesiogiai – kompiuteris, spausdintuvas, delninis kompiuteris. O juk įmonės IT įrangą sudaro sudėtingos sistemos – nuo tarnybinių stočių iki taikomųjų sprendimų“, - sako „IBM Lietuva“ integruotų technologinių paslaugų vadovas Antanas Uršulis.

Pasak jo, geriausia išeitis, IT technikai ir jos priežiūrai tampant sudėtingesne ir dėl to brangesne, yra IT nuoma – įrangos ir jos priežiūros atidavimas į specialistų rankas. IBM yra sukūrusi itin lankstų IT nuomos paslaugų paketą. Bendrovės specialistai įvertina ir išanalizuoja įmonės turimą IT įrangą, nustato poreikius ir parenka optimaliausią paslaugos tiekėją (pavyzdžiui, parenka labiausiai tinkančią programinę įrangą) bei įdiegia ir valdo reikiamas sistemas, techninę ir programinę įrangą, taikomąsias programas, skirtas konkrečiam verslui. Tokiu būdu specialistai perima iš įmonės nepagrindinio verslo procesus, IT eksploatavimo priežiūrą, tinklų ir taikomųjų sprendimų valdymą, o tai reiškia, kad IT sritis įmonėje tampa prižiūrima profesionaliau ir efektyviau.

Kad IT priežiūra ir patikimumas gali būti nemenka problema verslui, įrodo ta pati IBM apklausa, atskleidžianti, kad maždaug trečdalis lietuvių negali atlikti daugelio suplanuotų darbų, jei sugenda kompiuteris ar kitos pagrindinės darbo priemonės. Dar 28 proc. be kompiuterio dirbti gali, tačiau žymiai lėčiau ir prasčiau. Labiausiai dėl sugedusios IT įrangos kenčia aukštąjį išsilavinimą turintys, daugiau uždirbantys specialistai ir tarnautojai – būtent tie, kurie daugiausiai ir naudojasi kompiuteriais kaip kasdieniu darbo įrankiu.

„IT nuoma – puikus būdas patikėti IT priežiūrą aukšto lygio IBM specialistams, kurie gali pasiūlyti lanksčius kompleksinius IT nuomos variantus („Midrange Express“), pritaikytus individualiems šiandienos ir numatomiems įmonės ateities poreikiams. „Midrange Express“ sprendimai tinka tiek smulkiam ir vidutiniam, tiek didelių korporacijų verslui“, - sakė A.Uršulis.

„IBM Lietuva“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko balandžio 7-9 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!