Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/46676/eset-tyrimas-ukrainoje-ir-lenkijoje-plinta-sudetingas-blackenergy-trojanas/spausdinti/

ESET tyrimas: Ukrainoje ir Lenkijoje plinta sudėtingas „BlackEnergy“ trojanas

Publikuota: 2014-09-23 14:52
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET ekspertai perspėja, kad sparčiai plinta sudėtingas trojanas, nuo kurio nukentėjo didelis žmonių skaičius Ukrainoje ir Lenkijoje. Kenkėjas, pavadintas „BlackEnergy“ vardu, piktybiškas atakas vykdo net prieš verslo ir valstybines įmones.

ESET kenkėjiškų programų tyrėjas Robertas Lipovský naujausius atradimus ir išvadas apie šį virusą pristatys rytoj, rugsėjo 24 dieną tarptautinėje „Virus Bulletin“ konferencijoje, kuri vyks 24–26 dienomis Sietle, Jungtinėse Amerikos valstijose. „Pranešime bus pristatyta „BlackEnergy“ trojano raida ir naujausi trojano papildiniai, kuriais siekiama pakenkti verslo įmonėms ar valstybinėms įstaigoms. Taip pat bus kalbama apie kitas kenkėjiškos programos savybes“, – sako R. Lipovský pridurdamas, kad „naujausios vykdomos „BlackEnergy“ kampanijos yra vertos dėmesio tuo, kad yra siejamos su dabartine geopolitine situacija Rytų Ukrainoje“.

„BlackEnergy“ trojanas pirmą kartą viešai analizuotas „Arbor Networks“ dar 2007 metais ir buvo laikomas įprastu DDoS trojanu. Nuo to laiko ši kenkėjiška programa išsivystė į šiuolaikinio tipo virusą, kuris tinkamas siųsti įvairų brukalą ir naudoti sukčiavimo būdus, siekiant pasinaudoti elektroninės bankininkystės duomenis. Antroji šio pavojingo kenkėjo versija buvo oficialiai dokumentuota 2010 metais „Secure Works“ organizacijos.

Neseniai pastebėta naujausia trojano vykdoma kampanija išplito, siekiant pakenkti duomenims per programinės įrangos pažeidžiamumus. Taip pat yra siuntinėjami kenkėjiški elektroniniai laiškai, naudojant patikimus šaltinius (angl. spear-phising) arba įvairūs užkrėsti dokumentai, kurie yra kaip masalas būsimoms atakoms. „Naujausios „BlackEnergy“ trojano atmainos, nagrinėtos nuo rugsėjo mėnesio, rodo, kad ši kenkėjiška programa iki šiol yra aktyvi ir pavojinga“, – sako ESET atstovas Robertas Lipovský.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!