Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/46184/netikroje-facebook-paskyroje-piktnaudziaujama-aktoriaus-robino-williamso-netektimi/spausdinti/

Netikroje „Facebook“ paskyroje piktnaudžiaujama aktoriaus Robino Williamso netektimi

Publikuota: 2014-08-19 17:29
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasaulinė saugumo sprendimų kūrėja ESET perspėja, kad socialiniame tinkle „Facebook“ sparčiai plinta netikra paskyra, piktnaudžiaujanti aktoriaus Robino Williamso mirtimi.

Paskyroje neva galima peržiūrėti aktoriaus atsisveikinimą. „Facebook“ vartotojams, nuspaudus siūlomą nuorodą, jų prašoma pirmiausia ja pasidalinti su draugais ir atlikti apklausą prieš jiems peržiūrint vaizdo įrašą. Kiekviena užpildyta apklausa sukčiams uždirba nedidelę pinigų sumą.

„Tokia situacija socialiniuose tinkluose pasitaiko vis dažniau. Įvykis, sulaukęs didelio dėmesio, pritraukia ir įvairius sukčius. Išskirtinės naujienos tampa masalu paspausti nuorodą. Tokių apgavysčių tikslai gali būti labai skirtingi. Šiuo atveju, kuo daugiau sukčiai pritraukia žmonių, tuo daugiau pinigų užsidirba“, – sako Tomas Parnarauskas, ESET saugumo sprendimus Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas.

Netikra paskyra vadinasi „Robinas Williamsas savo telefono vaizdo įraše atsisveikina prieš savižudybę“ (angl. ROBIN WILLIAMS SAYS GOODBYE WITH HIS PHONE VIDEO BEFORE SUICIDE).

Paspaudus vaizdo įrašo nuorodą, vartotojai patenka į trečios šalies svetainę, kurioje turėtų būti Robino Williamso mobiliuoju telefonu nufilmuotas vaizdo įrašas prieš pat jo mirtį. Paspaudus vaizdo įrašą, pasirodo žinutė, prašanti pirmiausia įrašu pasidalinti savo „Facebook“ paskyroje. Tokiu būdu pritraukiama dar daugiau vartotojų.

Tačiau galiausiai vietoj vaizdo įrašo, prašoma atlikti apklausą, iš kurios sukčiai pasipelno ir jokio vaizdo įrašo vartotojai taip ir nepamato.

Anot T. Parnarausko, geriausia yra vengti panašių „sensacingų“ žinučių. Apie galimą sukčiavimą reikėtų pranešti „Facebook“ administracijai. Jei, vis dėl to, nuorodą paspaudėte, geriausiai būtų ja nesidalinti ir nepamėgti, kad netikra žinia neplistų ir jūsų draugai ir šeimos nariai taip pat nebūtų apgauti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!