Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/4098/php-naudojimas-digg-com/spausdinti/

PHP naudojimas „Digg.com“

Publikuota: 2006-04-13 14:31
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: PHP.lt

Paskutiniu metu dažnai tenka girdėti apie PHP vietą tarp įvairių programavimo kalbų. Prie šių kalbų labai daug prisidėjo ir Javos autoriaus Džeimso Goslingo komentarai, ir po to sekę „fleimų“ karai. Nenutyla diskusijos apie galimybes PHP naudoti didelio lankomumo ir apkrovimo svetainėse. O'Railio tinkle pateikiamame straipsnyje vienas iš „Digg“ kūrėjų Ouvenas Bairnas (Owen Byrne) paneigia mitus apie PHP bejėgiškumą didelėse svetainėse.

Dabartiniame internete jau kuris laikas sklando „Web 2.0“ idėjos, paremtos „Ajax“ technologijomis, „wiki“ grupinio darbo organizavimo įrankiais, RSS šaltiniais, „podkastingais“ ir t.t. Šiose srityse PHP užima ne paskutinę vietą.

Neseniai į dienos šviesą išlindo ir keletas naujų svetainių per gana trumpą laiką įsiliejusių į kasdienį kiekvieno aktyvesnio interneto naršytojo gyvenimą. Iš tokių svetainių galima paminėti nuorodas į įdomiausias interneto vietas pateikiančias svetaines, kaip antai, „Del.icio.us“, naudojantį „Perl“, ar jau minėtą „Digg“, kuriame sukasi PHP.

Pateikiame straipsnyje parodoma, kaip nenaudojant brangios įrangos ir pasitelkus greitai veikiantį PHP, galima pasauliui siūlyti naudingų, dažnai atnaujinamų resursų svetainę.

Iš pateiktų faktų vertėtų paminėti, kad „Digg'e“ per mėnesį peržiūrimų puslapių skaičius sieka 200 milijonų. „Yahoo!“ šis skaičius lygus milijardui puslapių per dieną. Ir mes iš anksčiau žinome, kad „Yahoo!“ kai kuriose vietose naudoja PHP.

„Digg“ sistemą sudaro 3 web serveriai ir 8 duomenų bazių serveriai. Skaičius, žinoma, ne mažas, tačiau neprilygsta tai kompiuterinei įrangai, kurią naudoja „Wikipedia“, beje, irgi naudojanti PHP.

„Digg'e“, didėjant apkrovimams ir lankomumui, atsirado daug problemų, tačiau jos nebuvo susijusios su PHP. Iš tikrųjų „Digg“ autoriai pastebėjo, kad „lengvam“ PHP galima patikėti įvairiausias užduotis, su kuriomis „vargdavo“ duomenų bazių valdymo sistemos.

„Digg“ laikinosioms duomenų kopijoms (kešavimui) naudoja APC ir „MCache“. „Digg“ autorius pastebi, kad programų kūrimas su PHP yra greitas ir nebrangus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!