Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/4094/microsoft-pateike-istatyma-leidzianti-pi-gamintojams-kontroliuoti-vartotojus/spausdinti/

„Microsoft“ pateikė įstatymą, leidžiantį PĮ gamintojams kontroliuoti vartotojus

Publikuota: 2006-04-13 10:14
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Kaip praneša „The Inquirer“, ne taip seniai JAV Oklahomos valstijos valdžia pasiūlė „Microsoft“ parašyti įstatymą, skirtą kovai su virusų plitimu.

Rezultatas labai nustebino, todėl programinės įrangos giganto įstatymas bus pateiktas valstijos valdžiai svarstyti. Jei šis įstatymas bus priimtas, tai bus pirmasis panašus dokumentas parašytas „Microsoft“.

Įstatymo projekte siūloma bausti milijoninėmis baudomis žmones, naudojančius virusus ir kitas, įstatymams prieštaraujančias kompiuterines priemones, įsilaužimui į svetimą kompiuterį, be jo savininko leidimo. Be to programinės įrangos gamintojai galės rinkti duomenis apie savo vartotojų sistemas. Tai, prie kokios informacijos gamintojai gaus priėjimą, bus aptariama licenciniame susitarime.

Problema yra ta, kad šio įstatymo pasirašymo atveju (juk daugeliu atveju juridinis susitarimas vyksta pažymint varnelę (ar dažnai skaitote, kas ten parašyta prie „taip, aš sutinku“?)) vartotojai bus po gamintojo gaubtu. Juk faktiškai licencinis susitarimas galės leisti gamintojui stebėti jūsų sistemą ir fiksuoti, ar nedarote kažko neskankcionuoto, kaip, tarkime, tinklų skenavimo, DDoS atakų vykdymo. T.y., jei dirbdami „Vista“ sistemoje, padarysite kažką prieštaraujančio šiam įstatymui - „Microsoft“ turės teisę pašalinti iš jūsų kompiuterio OS.

Sudėtinga pasakyti, kaip tai paveiks mūsų šalies vartotojus, tačiau, tikėtina, kad vieną gražų rytą piratinių „Windows“ savininkai negalės pateikti priekaištų „Microsoft“ kompanijai dėl jos veiksmų teisėtumo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!