Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/4008/google-biologinio-piratavimo-pavyzdys/spausdinti/

„Google“ - biologinio piratavimo pavyzdys?

Publikuota: 2006-04-04 12:24
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Šią savaitę „Google“ buvo skirtas kapitono Hook'o prizas, konkurse „Captain Hook Awards“, surengto „Koalicijos prieš biopiratavimą“. Organizatoriai teigia, kad „Google“ bendradarbiavimas su J. Craig Venter genominių tyrimų institutu, kuriant „online“ visų esančių planetoje genų duomenų bazę, yra puikus biopiratavimo pavyzdys.

Biopiratavimu, šou organizatoriai vadina „genetinių resursų monopolizaciją“. Taip pat tai galima vadinti „neautorizuotu biologinių resursų naudojimu“.

Kaip teigiama konkurso tinklalapyje, „Google“ yra kaltinama biopiratavimu už tai, kad planuojama duomenų bazė su paieškos galimybėmis palengvins piktnaudžiavimą genetine informacija. „Google“ bendradarbiaujant su J. Craig Venter ketina padaryti mūsų genomus ieškomus su „Google“. Tai atveria naują kelią į individualių genetiškai-optimizuotų vaistų pasaulį“, - teigiama puslapyje.

Jim Tomas, vienas iš „ETC Group“ renginio organizatorių, teigia, kad rinkdama duomenis apie vartotojus Google gali pritraukti privatumo gynėjų dėmesį. „Nauja koncepcija „mes norime saugoti „online“ informaciją apie kiekvieną“ tampa ypač pavojinga, jeigu taikoma ir genetinei informacijai. Jeigu „online“ privatumo šalininkus „Google“ vadina stiklainiu su sliekais, tai pažiūrėsime ką jie pasakys, kai juos „užpuls“ genetinio privatumo šalininkai“.

Pirminiu šaltiniu apie numanomą bendradarbiavimą tarp „Google“ ir C. Venter tarnauja knyga „The Google Story“, paršyta David Vise. „Google“ atsisako komentuoti esamą situaciją, o C. Venter neigia šiuos santykius.

Paieškos gigantas stengiasi pademonstruoti savo pasiruošimą dalyvauti ir veikloje, užeinančioje už technologijų ribų. Neseniai „Google.org“ vykdomuoju direktoriumi buvo paskirtas Larry Brilliant, kuris kartu su kompanijos steigėjais Larry Page ir Sergey Brin dirbs ties filantropijos ir labdaros strategijomis. Larry Brilliant - gydytojas, epidemiologas ir tarptautinės sveikatos apsaugos specialistas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!