Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/3649/ibm-mazina-painiava-del-prisijungimo-slaptazodziu/spausdinti/

IBM mažina painiavą dėl prisijungimo slaptažodžių

Publikuota: 2006-02-27 11:33
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: IBM Lietuva, UAB

Informacinių technologijų kompanija IBM pristatė programinę įrangą, padėsiančią sumažinti painiavą ir sunkumus, kylančius dėl nuolatinio įvairių sistemų reikalavimo įvesti vis kitą prisijungimo vardą ir slaptažodį bei nuolat juos keisti ir atnajinti.

„IBM Tivoli Access Manager for Enterprise Single Sign-on“ išplečia IBM identifikavimo ir slaptažodžių valdymo galimybes. Ši programinė įranga susideda iš įvairių sprendimų nuo sukurtų kompanijos „Passlogix“ ir leidžiančių vienu slaptažodžiu prisijungti prie „Lotus Notes“ bei SAP taikomųjų programų, „Microsoft Windows“ pagrindo aplikacijų iki IBM slaptažodžių valdymo įrangos.

Papildę IBM slaptažodžių valdymo įrangą naująja technologija, žmonės gali pasiekti įvairias taikomąsias programas – nuo elektroninio pašto iki prekybos įmonės išorinių tinklų – prisijungę vos vienu slaptažodžiu. Taip pat atnaujinta įranga padidina ir „dviejų faktorių autentikacijos“ (angl. two-factor authentication) pritaikomumą taikomosioms programoms. Šio sprendimo esmė – dviejų tipų identifikacijos patikrinimas, kurių vienas yra „sumani kortelė“ (angl. smart card), o kitas – biometriniai žmogaus duomenys (pavyzdžiui, pirštų atspaudai).

Naujoji IBM programinė įranga leidžia keliems bendradarbiams saugiai naudotis vienu kompiuteriu, užtikrinant, kad kiti nepasieks jame esančios konfidencialios informacijos. Nebereikia, pasinaudojus kompiuteriu, jo išjungti, kad kitas darbuotojas, norėdamas naudoti savo informaciją, turėtų vėl jį įjungti ir prisijungti su savo vardu ir slaptažodžiu. Pavyzdžiui, gydytojai ir seselės ligoninėje gali naudotis vienu kompiuteriu, prie kurio saugiai ir greitai kiekvienas prisijungia savo vieninteliu slaptažodžiu ir pasiekia tik tam tikrų pacientų ligų istorijas.

„Žmonėms sunku prisiminti daugybę vartotojo vardų ir slaptažodžių, reikalingų skirtingoms programoms, elektroniniam paštui, duomenų bazėms ir kitoms aplikacijoms, todėl dažnas nerūpestingai užsirašo juos ant lapelio ar net prisilipdo prie savo kompiuterio monitoriaus, – sakė „IBM Lietuva“ programinės įrangos pardavimų atstovas Tautvydas Cibas. – Naujas IBM sprendimas panaikina daugelio žmonių galvos skausmą, kuriant ir įsimenant keletą slaptažodžių. Tuo pat metu mažinama painiava dėl daugybės slaptažodžių, išlaikomi aukščiausi saugumo reikalavimai.“

Pasak jo, galėdami naudoti vieną slaptažodį prisijungimui prie visų reikalingų sistemų, įmonių ir organizacijų darbuotojai sumažins problemų sprendimo sąnaudas, kylančias dėl pamestų ar pamirštų slaptažodžių, o sistemų administratoriams bus lengviau tvarkyti vartotojų prisijungimo teises.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!